”Satiren är fortfarande ganska feg”

Uppdaterad
Publicerad

Hatad och älskad, satiren väcker starka känslor. Men hur mår egentligen satiren i Sverige? Kulturnyheterna tog tempen på uttrycksformen i Almedalen.

− Den mår ganska bra men den är fortfarande ganska feg och det är faktiskt på grund av bland annat SVT. Inom Sveriges radio så finns fortfarande modet. Det finns tillexempel Tankesmedjan och vissa andra program som driver med våra politiker. Men på SVT, som når många, så finns det inget satirprogram och det är lite synd, säger komikern Özz Nûjen.

− Jag upplever väl att den mår helt okej. Men Sverige är inget drömland för satir. Jag tycker att det saknas ett bra satirprogram i tv, säger komikern Johannes Finnlaugsson som är en av medlemmarna i radioprogrammet Tankesmedjan i P3. 

Kulturen i Almedalen

Grillar politiker

Trots att satiren inte är ett vardagligt inslag i tv så har den i alla fall varit det under Almedalsveckan då radioprogrammet Tankesmedjan har sänt live från Visby och grillat politiker inför publik. I vanliga fall möter de sällan dem som de gör satir om men här har det varit annorlunda.

− Det är så himla spännande. För att man har ju en inneboende reflex att man ska vara trevlig mot dem man träffar och jobbar med. Men det har varit väldigt roligt och utmanande, säger komikern Elinor Svensson, programledare för Tankesmedjan.

− Man måste glömma lite att de är människor och bara se dem som politiker och då kan man gå lös, säger Johannes Finnlaugsson.

Efter Charlie Hebdo

Satiren är en ständigt omdebatterad uttrycksform samtidigt som den för ett och ett halvt år sedan fick ett enormt stöd efter attackerna mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Upplever du att satiren i Sverige har förändrats sedan attacken mot Charlie Hebdo?

− Nej, det har varit samma gamla lunk, säger Özz Nûjen.

− När det var nära i tiden så var det ju så att alla stod upp och sa ”je suis Charlie”. Nu känns det väl mest som att när det väl blir ett rabalder och kulturbråk kring något satiriskt så är det väl att folk kan ta upp den som ”ey kom ihåg detta!”, säger Johannes Finnlaugsson och tillägger:

− Men det som det hjälpt kanske att det påminner folk om att satir är viktigt för att alla tidiningar skrev om det i några veckor i alla fall. 

Inte ändrat arbetssätt

Özz Nûjen tycker inte att attacken mot den franska satirtidningen har fått honom att ändra på sitt sätt att arbeta.

− Dels så var det ett fruktansvärt terrordåd. Men de här terrordåden sker ju i muslimska världen mot muslimska tecknare varje år, hela tiden. Men det bryr man sig inte så mycket om. Och så skedde det i Europa mitt i hjärtat av vår del av världen och det är klart att det påverkar oss allihopa, säger Özz Nûjen:

− Men för mig personligen så har det visat mig att det jag gör är viktigt, inte bara för mig utan för väldigt många att ha den. Vi ska vara tacksamma över vårt land Sverige, att vi har så högt i tak och att vi vågar. Men ändå så vågar vi inte!

”Modiga exempel”

Men Mathias Engstrand som är beställare av underhållning på SVT håller inte med Özz Nûjen om att det inte finns någon satir på SVT.

– Vi har andra säsongen av ”Full patte” och vi har beställt en ny säsong av ”Grotesco” vilket är den tredje säsongen. Även om de inte har satir i titeln så är båda dessa bra exempel på när humor och satir blandas.

Özz Nûjen menar att SVT inte har modet att göra satir. Vad tänker du om det?

– Jag tycker att båda nämnda program är ganska modiga exempel på hur vi gör och utvecklar humorn. Satir och humor är definitivt en viktig bit för oss, säger Mathias Engstrand.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturen i Almedalen

Mer i ämnet