Carl Johan De Geer Foto: Anders Wiklund/TT

Carl Johan De Geers Tellussyndromet – skruvad sci-fi i Stockholmsmiljö

Publicerad

I sci-fi-romanen Tellussyndromet figurerar en konstnär, en utomjording, en evighetsmaskin av Christopher Polhem och en sprängskiss över Riksdagshuset. Och just sci-fi-genren är mer aktuell än någonsin i en tid då nyheter allt oftare möts av misstro, enligt författaren Carl Johan De Geer.

– Ingen tror ju på nyheter om att det håller på att gå åt helskotta – då kan man ju dramatisera dem på olika sätt, säger han till Kulturnyheterna.

Tellussyndromet utspelar sig i ett surrealistiskt Stockholm där författarens alter ego CJ tas över av utomjordingen Ho-Jaj, då han befinner sig på Mosebacke i Stockholm för att teckna av arkitekten Ferdinand Bobergs vattentorn.

Och enligt Carl Johan De Geer är just sci-fi-genren mer aktuell än någonsin i vår samtid.

– Problemen måste förklaras på något sätt och ingen tror ju på nyheter om att det håller på att gå åt helskotta. Då kan man ju dramatisera dem på olika sätt, och det är roligt att i sitt huvud skapa apokalypser man är rädd för, säger han till Kulturnyheterna.

Greps för ”skymfande av statssymbol”

I boken förhörs CJ av Säpo – något Carl Johan De Geer själv upplevde 1967. Detta efter att han gjort en affisch av en svensk flagga med titeln ”Svik fosterlandet, var onationell” som klottrats ned med ordet ”KUKEN” för att uppmana till vapenvägran och USA-motstånd under det då pågående Vietnamkriget.

– Jag har varit med om ett sådant polisförhör när jag greps för skymfande av statssymbol. De försökte få mig att erkänna att jag var spion, anställd av Albanien, Kuba eller Kina – vilket jag ju faktiskt inte var. Så det är väldigt mycket som egentligen är sant – även om jag ju inte har varit på 900 ljusårs avstånd.

”Fritid är tråkigt”

Carl Johan De Geer har under många decennier varit en minst sagt aktiv deltagare i det svenska kulturlivet. Utöver sin verksamhet som konstnär har han skrivit ett stort antal böcker, gjort film och tv – däribland den kultförklarade serien Tårtan – och designat scenografi och tyger.

I år fyller han 80, men har inga tankar på att sluta arbeta.

– Jag tycker att fritid är tråkigt. Vad ska man hålla på med – att jobba är det enda som är roligt. Eftersom jag uppträder mycket aktivt i boken så kan man säga att den är ett slag för att inte se ned på gamla, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.