Saudiarabien firar efter att ha vunnit omröstningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Aurelien Morissard/AFP/TT

Saudiarabien värd för världsutställningen 2030

Uppdaterad
Publicerad

Trots protester från människorättsgrupper ska Saudiarabien arrangera världsutställningen 2030. Det står klart efter en omröstning på tisdagen, där landets huvudstad Riyadh vann med klar majoritet med 119 av medlemsländernas 165 röster.

Saudiarabien har vunnit värdskapet för världsutställningen 2030, ett evenemang som förväntas locka miljontals besökare.

Landets huvudstad Riyadh tävlade mot Sydkoreas Busan och Italiens Rom, som fick 29 respektive 17 av totalt 165 röster från de medlemsländer som deltog i omröstningen.

Utställningen sträcker sig mellan oktober 2030 och mars 2031 och går under temat ”En tid av förändring: Tillsammans för en framåtblickande morgondag”, enligt det saudiska budet. Platsen för den blir den saudiska huvudstaden Riyadh.

Människorättsgrupper riktar kritik

En rad människorättsgrupper är kritiska till att Saudiarabien får arrangera utställningen på grund av hur landet hanterar mänskliga rättigheter.

De hävdar att det bakom den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salmans påstådda reformarbete för att modernisera landet döljer sig en verklighet där dödsstraff och avrättningar hör till vanligheterna och där yttrandefriheten är kraftigt begränsad.

I sitt slutanförande lovade dock Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan ett ”orubbligt engagemang för att samarbeta med alla nationer för att leverera ett Expo byggt av världen för världen”.

Eiffeltornet ett av utställningens kända verk

Världsutställningen arrangeras vart femte år och värdlandet röstas fram av den Parisbaserade utställningsbyrån BIE, i vilken totalt 182 länder finns representerade.

Den första utställningen hölls i London 1851 och sedan dess har länderna gått in hårt för att bräcka varandra med framförallt tekniska innovationer och arkitektur.

Bland annat byggdes Eiffeltornet inför världsutställningen i Paris 1889 och Pablo Picassos kända målning ”Guernica” fick representera Spanien i Paris 1937.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.