– Vi blev helt enkelt nyfikna på hur statistik skulle kunna låta. Skulle det ens gå att översätta data till något mer känslokopplat som musik?, frågar sig Elma Jakupovic, varumärkesstrateg på Statistiska centralbyrån.
Tonsätter befolkningskurvor
Och det går alldeles utmärkt att översätta statistik till musik. I alla fall om du frågar Sebastian Bergström, masterstudent vid Kungliga musikhögskolan, som fick i uppdrag att försöka tonsätta befolkningskurvan, inklusive utvandring och invandring från 1800-talet fram till i dag.
– Det känns som att det finns tusen olika sätt att jobba med det här. Vi hade kunnat slänga in informationen i ett datorprogram som genererar musik eller ljud. Men jag har valt att göra en mänsklig tolkning av statistiken och influeras av diagrammen och dramaturgin i kurvorna, säger Sebastian Bergström till Kulturnyheterna.
”Måste tänka annorlunda”
Visst ryms det en hel del dramatik i befolkningsstatistiken: födelse, död, flykt, utlandsflyttar, långa liv och så de som blev alldeles för korta. Överdödligheten under coronapandemin blir däremot inte tonsatt.
Sebastian Bergströms verk är fortfarande något av ett pågående arbete som blir en del av masterprojektet vid Kungliga musikhögskolan och som görs i samarbete med en statistiker från SCB.
– Jag utmanas som kompositör och måste tänka annorlunda, säger han.