Förra veckan förbjöd SVT och SR medarbetare från att ha videoappen Tiktok på sina tjänstetelefoner.
”Appen lämnar mer information än vad som skall anses vara nödvändigt”, löd förklaringen.
Nu skriver Schibsteds kommunikationschef Atle Lessum i ett mejl till Kulturnyheterna att Schibsteds journalister, som hanterar känsliga och källskyddade uppgifter, avråds från att använda Tiktok och liknande appar. Något formellt förbud blir det dock inte.
Men rekommendationen gäller inte bara de redaktionella delarna, utan hela Schibstedts svenska verksamhet vilket bland annat inkluderar tjänster som Blocket, Klart.se och Prisjakt. Personalen avråds även från andra, liknande appar.
– Det gäller generellt appar som mer intensivt samlar in användardata, säger Johan Lindblad, kommunikationschef på Schibsted Sverige.
App i politisk hetluft
Även UR avråder sina journalister från att ha Tiktok installerad i telefonen.
Lotta Edling på Bonnier News, som äger Dagens Nyheter och Expressen, skriver att man inte har utfärdat något förbud, men att man ska vara ”restriktiv med vilka appar som installeras, kontrollera vem som är utgivare och reflektera över om det innebär en risk”.
Tiktok – som främst används av barn och unga för att lägga upp korta videoklipp – ägs av kinesiska Bytedance och har bannlysts i Indien på grund av landets konflikt med Kina. USA:s president Donald Trump skrev tidigare i augusti under en presidentorder om att Tiktok och Wechat skulle förbjudas i USA om de inte försågs med amerikanska ägare.
Den 24 augusti meddelade Tiktok att de stämmer den amerikanska regeringen med anledning av förbudshotet.