Vad är skillnaden på den här boken och alla andra böcker som är skrivna till unga om sex och sexualundervisning i skolan?
– Man kan säga att väldigt mycket kunskap är väldigt segregerad när det handlar om kropp och sex. Det finns ofta vissa böcker för killar och vissa böcker för tjejer, och det är väldigt bra att man kan fördjupa sig om sig själv. Men det är också bra att läsa gemensamma texter som man kan använda som en slags bro när man ska diskutera, sex, jämställdhet, hur beter vi oss mot varandra, hur förhandlar vi om säkrare sex till exempel.
– Så Lätta sexboken är ett försök att skapa en sån brygga mellan många olika grupper. Den är lättläst, och det är för att jag verkligen vill att den ska kunna läsas oavsett om du är född i Sverige eller om du nyligen har invandrat till Sverige. Det är också ett försök att skapa en brygga. Sen har den också ett perspektiv på funktionsnedsättningar så att även de ungdomar som har funktionsnedsättningar kan vara inkluderade.
Hur skriver man en bok med tanke på mångfald och sex?
– Det var en jättestor utmaning. Det grundade sig väldigt mycket på intervjuer, jag har pratat med hundratals ungdomar runt om i Sverige. Jag har tio års erfarenhet av att hålla i sex- och samlevnadsundervisning i skolor så jag vet ju också lite vad det är för olika typer av frågor. Många, framför allt invandrarungdomar är nyfikna på att förstå vad religion säger om sex, hur ser det ut i det här tvärsnittet där religionsrättigheter, rätten att få tro på vad du vill och rätten till din kropp, när de korsas, vad sägs där?
Vad brukar du få för svar från ungdomarna?
– De blir väldigt glada för jag pratar väldigt konkret om sex och väldigt konkret om sex utifrån deras egen vardag. Då handlar der väldigt mycket om saker som all den här porren som finns på internet, att bli tafsad på i korridoren, för även om man inte har sexdebuterat så är ju verkligen sex överallt, i skolkorridorerna och i samhället.
– Ungdomar frågar hellre på internet om sex än att ta reda på kunskapen via sin skola, det är ett jättestort problem för det är ingen som kvalitetssäkrar informationen på nätet. Jag har varit inne på de här forumen och tycker att det kan vara grova faktafel.
Se hela intervjun med Inti Chavez Perez i klippet ovan.