Ulf Brunnberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Brunnberg får rätt till varumärket, men verkar inte kunna stoppa filmen. Foto: Andreas Hillergren

SF Studios: Vår avsikt är att släppa Jönssonligan-filmen som planerat

Uppdaterad
Publicerad

SF Studios är både producent och distributör för den nya Jönssonligan-filmen som kommer i jul. Trots att patent- och marknadsdomstolen ger Ulf Brunnberg rätt att varumärkesskydda ”Dynamit-Harry” kommer filmen troligtvis att visas som planerat, enligt bolaget.

Skådespelaren Ulf Brunnberg, som spelade Vanheden i en lång rad Jönssonligan-filmer, är inte nöjd med att det görs nya filmer.

Tidigare har han sökt om att få varumärkesskydda namn på filmens rollfigurer hos patent- och registreringsverket och fått avslag för att namnet varit för likt andra varumärkesnamn.

Tingsrätten höll dock inte med och menar att namnet ”Dynamit-Harry” visst kan varumärkesskyddas.

Till Expressen säger Brunnberg att han velat skydda namnen för att stoppa kommande filmer om Jönssonligan.

”Hindrar inte oss”

Men något stoppande verkar det inte bli, enligt produktionsbolaget SF Studios. Bolaget menar att det är en ”vanlig missuppfattning” att varumärkesregistrering kan användas för att stoppa en film.

”Att Ulf Brunnberg nu har registrerat Dynamit-Harry som varumärke är inget som vi bedömer hindrar oss från att fortsätta använda detta namn på filmkaraktären, eller att Ulf Brunnberg har några rättigheter som kränks i och med detta”, skriver SF Studios kommunikationschef Kristina Linglöf till Kulturnyheterna.

Hon skriver att bolagets jurister ska se över frågan och tala med Brunnberg, men att det troligtvis inte kommer ändra något.

”Vår avsikt är fortfarande att släppa filmen som planerat i december”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.