Två bilder ur spelet Final Fantasy 7 och speljournalisten Anton Vretander

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lyckades med något som en remake inte borde lyckas med”. Hör Anton Vretander berätta en lyckad och en misslyckad spel-remake. Foto: Square Enix/Anton Vretander

”Silent hill” till ”Tomb raider” – Därför duggar det tätt med spel-remakes

Publicerad

”Tomb Raider”, ”Resident Evil” och ”Dead Space” är bara tre exempel på klassiska spelserier som gjorts om och släppts på nytt under den senaste tiden, och alldeles nyss släpptes ännu en nytolkning av ”Silent Hill 2”.

– Det duggar tätt med remakes just nu, säger speljournalisten Anton Vretander.

Remakes och remasters är inom spelvärlden inget nytt fenomen, i stort sett varje år kommer uppdaterade och putsade versioner av gamla titlar.

– Det här har alltid gjorts. Däremot har spelvärlden vuxit under de senaste åren och i och med det har även mängden remakes och remasters ökat, säger speljournalisten Anton Vretander.

För spelföretagen är det ekonomiskt tacksamt att släppa samma spel i ny tappning, och för spelarna finns också fördelar.

– Möjligheten att återvända till en nostalgisk känsla finns definitivt, för det är ju kvalitetsspel som görs om. De som inte spelade när det begav sig får också genom remakes en chans att uppleva guldkornen, säger Anton Vretander.

”Kan bli stiltje”

Men det finns en baksida också.

– Men konsekvensen av att det görs så många remakes är att det kan bli stiltje i spelvärlden. I stället för att resurser läggs på att innovera satsar man på säkra kort, och i stället för att uppleva ett nytt spel spelar man en gammal favorit.

Även om det finns många lyckade remakes tas inte alla emot med öppen famn. Anton Vretander listar ett hyllat och ett inte så hyllat exempel i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.