EU-parlamentarikern Soraya Post (fi) upprörs över nyheten om hur EU-migranter behandlats under Eurovision Song Contest i Stockholm. Foto: TT

”Sitt motto kan de slänga i sjön”

Uppdaterad
Publicerad

Eurovision song contest har mottot ”Come together”. På Stockholms stads hemsida proklamerar man att ”Stockholm hälsar Europa välkommen”. Men i dag har SVT avslöjat att EU-migranter avvisats från festområdet, något som gör EU-parlamentariken Soraya Post (fi) mycket upprörd.

I Kungsträdgården i Stockholm är det Eurovisionfest för alla: här har Eurovision village byggts upp. Vid övergångsställena spelas ”Euphoria”, cykelbanan har målats om till en röd matta och i ett enormt partytält bedrivs en tillfällig nattklubb. Stockholms stad har satsat 95 miljoner kronor och mottot är ”Come together”. Men när föreningen för hemlösa EU-migranter, HEM, kom till festplatsen med sina vänner var tonen en annan. De avvisades av väktare, kunde SVT nyheter Stockholm avslöja i morse.

Soraya Post är EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ och engagerad för romers rättigheter. Nyheten om hur HEM har behandlats gör henne mycket upprörd.

Eurovision Song Contest 2016

– ”Come together” betyder tydligen alla människor utom romer. Sitt motto kan de slänga i sjön, det här mottot gäller vissa men inte andra, säger Soraya Post.

”Tomma ord utan innehåll”

– Tanken är god, att man vill förena genom kultur. Men man kan inte bara skriva en text. Det blir tomma ord utan innehåll. Deras handling är direkt motsägelsefull mot budskapet, fortsätter hon.

När HEM kom till Eurovision village fick de en lapp där det stod att tiggeri, burkinsamling och att vara utklädd till Musse Pigg var förbjudet på festområdet. Texten, skriven på svenska och rumänska,  uppmanade dem att hålla sig utanför området för att slippa samröre med polis. Vid avvisningstillfället hade de inte ägnat sig åt någon av ovan nämnda aktiviteter.

Exkluderande Europa

– Här har det ju föregått något som är direkt diskriminerande: här tar man sig friheten att behandla människor utifrån hur de ser ut. Tänk om de skulle gå in för att ha det jättetrevligt; komma bort från tiggandet, uppleva något annat och njuta lite. Det är fruktansvärt att de blir förnekade detta, jag har svårt att hitta rätt ord, säger Soraya Post.

– Romer är också européer, och romer finns i precis varenda europeisk land. Vi har varit européer sen 700-800 år. När får man bli europé? Hur länge ska man vara på den här kontinenten? Räcker det inte med 800 år? Tydligen inte när man är rom, säger Soraya Post.

”De bör skämmas”

– Jag är väldigt bedrövad, det här är väldigt lågt. Att sparka på en grupp som ligger och samtidigt kan man med att stå upp för ”Come together”. De bör verkligen skämmas rejält, fortsätter hon.

Eurovision song contest är ett samarbete mellan SVT och bland annat Stockholms stad, och det är Stockholms stad som ansvarar för Eurovision village, allmänhetens festplats i Kungsträdgården. Jesper Ackinger, projektchef för Eurovision song contest Stockholms stad, säger att lappen med riktlinjer var inofficiell och att den nu ska plockas bort.

Public service uppdrag

Soraya Post anser att även SVT har ett ansvar för det inträffade.

– Vill man vara partner ska man sätta krav. Public service har ett demokratiuppdrag och ska verka ickediskriminerande. SVT har naturligtvis ett ansvar för sina partners. Om SVT tycker att detta är fel måste de öppna munnen och uttrycka det, säger Soraya Post.

SVT har fortsatt förtroende

Men på SVT anser man att ansvaret är Stockholms stad.

– Det är Stockholm stad som ansvarar för det här. Jag har förstått att det delats ut en lapp med olyckliga formuleringar som Stockholm stad nu bett om ursäkt för. Stockholm Stad och polisen har gjort en överenskommelse om vilka regler som ska gälla för Kungsträdgården, som just nu är ett inhägnat område. Jag har förtroende för hur de hanterar situationen, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet