En person håller upp boken ”Why Men Love Bitches” framför sig, med en svart tröja på och en hand gestikulerande i luften. På bordet framför personen ligger två andra böcker synliga. Bakgrunden är ljusblå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I skrivande stund står 20 personer i kö för att låna den över 20 år gamla dejtingguiden ”Why men love bitches” på Stockholms stadsbibliotek. Foto: Elizabeth Watson/SVT

Därför vill unga läsa självhjälpsböcker från 90-talet

Publicerad

Självhjälpsböcker om heterosexuell kärlek från början av 90- och 00-talet som ”Män är från mars, kvinnor är från Venus”, ”Kärlekens fem språk” och ”Why men love bitches” har hittat en ny publik i sociala medier. Men varför?

Självhjälpslitteraturen är het i Sverige – Nina Björk har gett ut en intellektuell självhjälpsbok, Hannah och Amanda är aktuella ”Pink Velvet” och Liv Strömquist är kritisk mot fenomenet i sin nya seriebok.

Men i sociala medier är det den äldre sortens självhjälp som verkar dominera. Tidigare i år gav en sökning på Tiktok på ”Män är från mars kvinnor är från Venus” nästan 20 miljoner träffar och 2021 lyckades den då 20 år gamla boken ”Why men love bitches” hamna på Amazons tio-i-topp.

Kulturnyheterna försöker reda ut varför gamla kärleksråd aldrig rostar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.