Kritik mot SVT: ”Självmål att inte berätta vad OS kostar”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Television meddelade i början av veckan att man förvärvat tv-rättigheterna till Olympiska spelen 2026-2032. Men vad man inte berättat är hur mycket det kostar.

– Jag har inget emot köpet. Det jag är kritisk emot är att man inte lägger korten på bordet, säger debattören Jan Scherman, tidigare vd på TV4.

Också Benjamin Dousa, vd för tankesmedjan Timbro, har ifrågasatt om det är lagligt för SVT att hemlighålla summan man betalar.  

– Som journalist vill jag ju också att det ska komma fram, men som ansvarig för en sån här affär har man vissa affärsetiska principer, svarar SVT:s mediedirektör Jan Helin.

– Man måste förstå att den Europeiska TV-unionen, EBU, som gjort affären, har att koordinera över 50 olika TV-bolag i en mycket komplicerad uppgörelse, och då är det viktigt att inte såna enskilda detaljer blir kända.

Discovery betalade tolv miljarder

Några jämförande siffror: mediekonglomeratet Discovery, som har rättigheterna just nu, betalade cirka 12 miljarder kronor för Europarättigheterna under fyra OS. Och vill man se hur utvecklingen har sett ut kan man titta på den amerikanska tv-marknaden: 1960 kostade ett OS 3,6 miljoner kronor, medan det senaste kontraktet som gäller 2020-2032 är värt 70 miljarder kronor.  

– Min första gissning var att SVT betalar en miljard kronor för dom här fyra spelen, sedan sänkte jag det till 7-800 miljoner, men det jag är emot är att vi överhuvudtaget ska behöva gissa, säger Jan Scherman.

Helin: ”Kommer säkert fram”

Det är det faktumet att SVT är skattefinansierat som gör att Jan Scherman anser att siffrorna inte bör hållas hemliga. I Norge har i dagarna konservativa Höyres mediepolitiske talesperson krävt att NRK berättar hur mycket man betalat. 

– Det här kommer ge argument till dom som vill public service illa, säger Jan Scherman. Jag skulle inte bli förvånad om det kastar sig in nån public service-fientlig politiker, såna finns det gott om, som utnyttjar den här situationen. Det är självmål av SVT.

Jan Helin säger att SVT inte kommer behöva minska ner på andra produktioner utanför sportgenren för att ha råd med OS.

– Det kommer säkert att komma fram så småningom, det brukar det göra, men just nu är det: inga kommentarer, säger Jan Helin, och tillägger att inga  pengar kommer att tas från andra program än sportområdet. 

– Vi tappar ju en del rättigheter nu, både skidor och alpint, och hockey-VM sänder vi för sista gången i år, så det skapar utrymme för OS i budgeten. 

Spelen som SVT har köpt:

vinter-OS 2026, Cortina 

sommar-OS 2028, Los Angeles  

vinter-OS 2030 (värdland ej klart)  

sommar-OS 2032, Brisbane 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.