Maggie Smith

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du lite ur Maggie Smiths karriär. Foto: Kirsty Wigglesworth

Skådespelaren Maggie Smith död

Uppdaterad
Publicerad

Den flerfaldigt Oscarsbelönade och adlade skådespelerskan Maggie Smith är död, rapporterar AP. Hon blev 89 år gammal.

Maggie Smith föddes 28 december 1934 i London, och fick en lång och framgångsrik karriär inom såväl film och tv som teater och musikal. Hon adlades 1990 med titeln Dame Maggie Smith och röstades ofta fram till en av Storbritanniens mest omtyckta skådespelare.

På senare år har hon bland varit känd för rollen som änkegrevinnan av Grantham, Violet Crawley, i Downton Abbey (2010–2015).

Hon spelade även professor Minerva McGonagall i Harry Potter-filmerna (2001–2011).

Började på teaterscenen

Maggie Smiths scendebut som Viola i William Shakespeares Trettondagsafton skedde redan 1952 på Oxford Playhouse. Sedan dess har hon uppträtt i otaliga pjäser i England och USA. Första filmrollen var 1958 i Nowhere to Go och sedan dess har hon blivit internationellt känd för sina uttrycksfulla biroller, ofta spelar hon excentriska brittiska damer. Själv har hon sagt i intervjuer att hennes stora genombrott kom med Downton Abbey.

Maggie Smith blev 89 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.