Skansen har 370 byggnader och anläggningar, varav drygt 190 av dem är kulturhistoriska byggnader av museikaraktär.
Nu gör fuktskador, vattenläckor och skadade tak att många av husen är i stort behov av underhåll. John Brattmyhr menar att det länge funnits en brist på resurser för att klara av underhållet.
– Det blir mer akut för varje år som går. Och vi mäktar inte med underhållsbehovet till hela byggnadsbeståndet av egen kraft.
Fortsatt stor underhållsskuld
Stiftelsen Skansen finansieras till ungefär en tredjedel med statliga anslag. Resten av pengarna kommer bland annat från egna intäkter som entrébiljetter samt donationer från företag, privatpersoner och stiftelser.
Under året förlorade Skansen sitt pandemistöd och enligt den nya regeringens budget får Skansen fortsatt bidrag om 78 miljoner kronor nästa år, vilket är ett lägre anslag än 2022.
Det är inte tillräckligt för att komma ikapp Skansens underhållsskuld, menar John Brattmyhr som gärna skulle se ett fortsatt bidrag liknande pandemistödet.
– Vi har har ju haft tur och har återhämtat oss efter pandemin, vi har ungefär samma siffror nu som 2019. Men vi kommer inte kunna forsätta med det här kraftiga underhållet som vi kunde göra tack vare de 15 miljoner vi fick i pandemistöd.
”Vill inte förlora vår själ”
Flera av partierna i nya regeringen vill se en breddning av kulturlivets finansiering, bland annat genom sponsring och kommersiella intäkter. Det är redan en finansieringsmodell som Skansen använder.
Skulle Skansen kunna gå längre i att kommersialisera verksamheten?
– Skansen behöver utvecklas, men vi vill inte förlora vår själ. Staten behöver nog ha sin trygga famn över kulturinstitutioner som man vill ska bära över tid också. Det går nog inte att bygga hela verksamheten på mecenater och gåvor, men att det finns möjligheter – det har ju vi bevisat.