Bo Madestrand skriver i en färsk krönika i designtidningen Form att de har tillgång till dokument som styrker påståendet att den eldskärm i form av ett slott som prinsen signerat egentligen är ritad av en annan formgivare.
Anklagats för plagiat tidigare
Prinsen har tidigare fått kritik bland annat för porslinskollektionen ”Svenska rödlistan” för Rörstrand, som anklagades för att vara ett plagiat på Gustavsbergs klassiska serie ”Arter i fara”.
I Bo Madestrands krönika riktar han dock främst kritik mot eldskärmen ”Slottet brinner” som prinsen har signerat för Svenskt Tenn. Enligt Bo Madestrands anonyma källor ska eldskärmen alltså egentligen ha ritats av en annan formgivare.
– Uppgiften kommer från personer som har varit nära projekten på olika sätt, och som har valt att höra av sig till mig för att de inte längre kunnat stå för att hjälpa hovet att sopa undan spåren, säger Bo Madestrand till Kulturnyheterna.
”Tror det handlar om lättja”
Chefredaktören tycker att problemet är att Svenskt Tenn och prinsen själv inte har varit tillräckligt öppna med hur lite eller mycket inblandning prinsen har haft i designen.
– Man använder prinsen som ett varumärke utan att ha fog för det. Han har inte gjot mycket mer än att signera objekten. Jag tror det handlar om lättja. Prinsen har inte haft möjlighet att engagera sig, och då anlitat andra, säger Bo Madestrand, och tillägger:
– Han skulle kunna bli ”designprins” om han jobbade lika hårt som Sigvard Bernadotte, dygnet runt, kanske går Konstfack och får möjlighet att förkovra sig i yrket.
”Inget konstigt eller ovanligt”
Axel Calissendorff är kungafamiljens advokat och även styrelseordförande i prins Carl Philips bolag CPhB Design AB. Han bekräftar Bo Madestrands påstående om att det inte enbart är prinsen som ligger bakom formgivningen.
Till skillnad från Bo Madestrand ser han inget problem med det.
– Eldskyddet har framtagits av prins Carl Philip och en formgivare i samarbete. Den slutgiltiga skissen har utformats av formgivaren. Prins Carl Philip ville att de båda skulle anges som formgivare, det ville inte formgivaren utan han hade ett uttryckligt angeläget önskemål om att förbli anonym. Prins Carl Philip har respekterat det önskemålet. Den åtgärden har mitt fulla oreserverade stöd, säger Axel Calissendorff.
Ser ni inget problem med att prinsen står som ensam formgivare för projektet?
– Det är ingenting konstigt eller ovanligt i designprojekt vare sig nu eller historiskt sett att det är flera som medverkar men en person som utåt står för formgivningen. Eftersom han har deltagit i designprojektet ser jag inget problem med det.
Axel Calissendorff berättar att Svenskt Tenn, som alltså säljer eldskyddet, är medvetna om under vilka premisser skyddet har formgivits.
Ett tv-inslag på ämnet visas i Kulturnyheternas 19-sändning i SVT1 och SVT Play på måndagen.