Tiden rinner ut för regerings särskilda utredare Lennart Foss, som ska ro i hamn ett nytt filmavtal – ett avtal som bestämmer förutsättningarna för ny svensk film och dess produktion.
För ett par veckor sen utestängdes bredbandsoperatörerna från förhandlingarna. Därefter hotade branschorganisationen Film och tv-producenterna, som har varit med från avtalets början 1963, att hoppa av förhandlingarna. Det i protest mot det avtalsutkast som Lennart Foss presenterat.
Vill slopa bio-krav
I dag presenterar Film och tv-producenterna ett eget förslag till ett nytt filmavtal som ska gälla från första januari 2013.
Film & tv-producenterna välkomnar förslaget att slopa kravet på biografpremiär, som i dag är ett måste för att man ska kunna få produktionsstöd för sin långfilm.
De menar dock att förslaget måste kompletteras med ett fönsterneutralt stödsystem – som inte bara fokuserar på biografen, utan tar med filmvisning i nya medier i beräkningen.
Fortsättning på söndag
Den 18 december träffas parterna igen för ett nytt försök att sy ihop ett filmavtal som alla är nöjda med.
Med vid förhandlingsbordet är Sveriges Biografförbund, Folkets hus och parker, Riksföreningen våra gårdar, Sveriges filmuthyrarförening, Sveriges Videodistributörers Förening, Svenska filmdistributörers förening, Film & Tv-producenterna, Sveriges Television, TV4, MTG, Kanal 5 och Kanalplus/C More Entertainment och Voddler.
SVT föreslår också
Sveriges Television har också enligt uppgift lämnat in eget förslag på ändringar i avtalsutkastet som Lennart Foss presenterat. Och fler förslag är på gång från andra parter, nu när förhandlingarna går in ett mycket känsligt läge.
Sveriges Filmuthyrarförening (DVD-branschen) som länge har stått utanför filmavtalet, men ändå har suttit med vid förhandlingsbordet, dök inte upp på den senaste förhandlingsrundan. Det återstår att se om de dyker upp på söndag.
Det nya svenska filmavtalet ska vara klart senaste på nyårsafton, den 31 december 2011.
Förslaget i korthet
Kulturnyheterna har tagit del av Film och tv-producenternas eget förslag till Filmavtal. Där ingår även dessa punkter:
– En höjning av statens insats med 100 miljoner kronor, att jämföra med de 185 som staten bidrar med idag – en nivå som staten föreslår ska gälla fram till 2015.
– 2 procent av budgeten ska användas till åtgärder mot illegal distribution av film.
– En ökning av stödnivåerna med särskilda satsningar på barn- och ungdomsfilm samt kort- och dokumentärfilm.
– Nytt förhandsstöd till tv-drama och ett nytt poängbaserat stöd för publika och konstnärliga filmer.
– Konsulentsystemet, som avgör vilka filmer som får stöd, bör utvärderas och vid behov förändras med fokus på transparens.
– Sökanden ska ha möjlighet att presentera samma projekt för flera konsulenter.