Foto: Albert Bonniers förlag/Netflix/Norstedst

Kulturnyheterna tipsar: Skräcktips till Allhelgonahelgen

Publicerad

Allhelgonahelgen, en tid för att tända ljus och minnas de döda. Men också en tid för skräck i alla dess former. Kulturnyheterna ger sina tre bästa skräcktips som passar både vuxna och ungdomar.

Tv-serie: Marianne (Netflix)

I den franska tv-serien återvänder skräckförfattaren Emma till sin hemstad, den vackra, karga och (tyvärr) fiktiva staden Elden. Hon inser att det hon skriver om i sina romaner händer i verkligheten och hon måste tampas med den onda demonen Marianne. Serien är emellanåt riktigt otäck men också en fin berättelse om hur viktiga tonårens vänskapsrelationer är.

Bok: Institutet (Albert Bonniers Förlag)

I Stephen Kings senaste roman kidnappas den högbegåvade Luke Ellis till ett märkligt institut i Maines skogar. Det är en obehaglig plats där onda vuxna utför hemska experiment på barn med övernaturliga förmågor.

Stephen King visar som många gånger förr att han inte bara är specialist på skräck utan också är en mästare på att skildra barn.

Ljudbok: Färjan (Norstedts)

Mats Strandberg har tillsammans med Sara Bergmark Elfgren skrivit den populära Engelsfors-trilogin (Rabén & Sjögren). I böckerna Cirkeln, Eld och Nyckeln möter vi ett gäng unga häxor som stöter på utmaningar av både vardaglig och ockult art.

För den lite modigare, unga bokslukaren är nästa naturliga steg Mats Strandbergs första renodlade skräckroman Färjan. På finlandsbåten Baltic Charisma finns det något ondskefullt ombord, något som smittar…

Allra bäst med Färjan är persongalleriet och särskilt ungdomarna Lo och Albin. Deras dialog är briljant återgiven av skådespelaren Johan Ehn i ljudboksversionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.