• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Finansminister Magdalena Andersson (S), dansar med Liberalernas ledare Jan Björklund i Gyllene salen 2014. Foto: TT

Slutna brakfesten för Nobeleliten

Uppdaterad
Publicerad

Det är Nobelfest och vals i Gyllene salen.

Men det tv-bevakade dansgolvet har rykte om sig att vara stelt.

Det är efter klockan 23 det händer. Då släpper de tre P:na – politiker, pristagare och professorer, loss.

När prisutdelningen på Konserthuset och banketten i Blå hallen är avslutade, vankas det dans i Gyllene salen. Sådan är traditionen för Nobelfirandet.

I kväll är det dags igen.

Nobelpriset 2015

Enligt Oscar Edlund, eventkoordinator på Nobelstiftelsen, blir det internationell repertoar när vetenskapseliten ska svänga sina lurviga.

– Det är dansorkester med två vokalister. Tänk Tom Jones, Burt Bacarach och Shirley Bassey. Dansen inleds med klassisk vals, meddelar han.

”Rätt tråkigt på det dansgolvet”

Enligt Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor med mångårig erfarenhet från Nobelfesten, är det inga slipsar i pannan på golvet mellan guldväggarna.

”Bedrövlig dans med gammalt bäst-före-datum”, sa hon till tidningen Fokus 2012. Och står fortfarande för det.

”Rätt tråkigt på det dansgolvet. Folk vill se bra ut i teve”, skriver hon i ett sms till Kulturnyheterna.

På motfrågan ”Har du försökt rycka upp stämningen själv någon gång?”, svarar hon:

”Absolut. 16 års försök.”

Fest för en miljon

Däremot är det, enligt Ebba Witt-Brattström, roligare på efterfesten. Sedan 1978 har det arrangerats after Stadshuset-aktivitet av någon av Stockholms studentkårer. Det kallas för ”Nobel NightCap” och sker på Stockholms universitet, Kungliga tekniska högskolan (KTH), Handelshögskolan eller Karolinska institutet. På efterfesten är det journalistförbud. Inga kameror övervakar vad som händer.

I år hålls festen av Stockholms universitets studentkår. Det börjar klockan 23 och pågår fram till fem på morgonen. Vilket tema det blir, för varje NightCap har nämligen ett sådant, hålls hemligt in i det sista. Enligt Maria Österlund, projektledare, omsätter kalaset drygt en miljon kronor.

– Jag har varit på banketten vid ett tillfälla. Efterfesten är mycket roligare och coolare. Politiker, pristagare och professorer brukar slappna av lite eftersom det är fotoförbud och media inte får komma in, säger hon.

– Pristagarna åker hit i sina bilar och övriga gäster från banketten kommer i chartrade bussar. Ungefär hälften av alla bankettens gäster brukar även gå på NightCap.

Hemligt tema

2010 hade Handelshögskolan tema ”Sagor” på sin fest, 2011 höll Stockholms universitet senast i tillställningen. Då var det ”Marie Antoinette goes Lady Gaga”. 2012 hade KTH tema ”Tivoli och cirkus”, året därpå hade medicinska föreningen på Karolinska institutet tema ”Världen” och förra året hade Handels fest på temat ”Sverige”.

– Det kommer att finnas underhållning och musik i nästan alla rum. Vissa är kanske mer anpassade att dansa i än andra. Kruxet är att få ihop underhållning som passar alla, säger Maria Österlund.

Är det fri bar?

– Ja, den mat och dryck som serveras på festen, det är fritt.

Finns det någon vetenskapsgren som utmärker sig som extra festlig?

– Nej, det tycker jag inte.

Är det någon som brukar balla ur då?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi följer alkohollagen precis som alla andra.

Finns det någonting roligt med någon slips i pannan som hänt någon gång?

– Ingenting jag kan avslöja. Det är det som är grejen, det som händer här stannar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet