I en ny rapport från fackförbundet DIK, som organiserar bland annat bibliotekarier, framkommer det att sex av tio bibliotekarier har bytt eller överväger att byta jobb. Bland dem är det en tredjedel som vill byta bransch.
– Det känns som att vi ska bära hela samhället när andra institutioner och verksamheter lägger ner eller inte erbjuder den hjälp som besökarna behöver, säger Džana Gečević, bibliotekarie i Stockholm, till SVT och fortsätter:
– Jag tror att det beror på att biblioteken är en öppen plats där alla är välkomna och det finns inte så många platser i samhället där det är så.
Rapporten bygger på en enkät som DIK skickade ut till sina bibliotekariemedlemmar i våras. 42 procent av de tillfrågade svarade på enkäten.
”Besökare har skrikit på mig”
Från rapporten framgår det att 94 procent av de svarande upplever social oro på jobbet, vilket är en viss ökning sedan DIK gjorde en liknande enkät.
Džana Gečević har arbetat som bibliotekarie på olika platser i Stockholm. Under sina år som bibliotekarie har hon varit med om flera hotfulla situationer.
– Besökare har skrikit på mig eller varit arga på mig eller på mina kollegor. Jag har varit med om tillfällen då mina kollegor varit utsatta för rasism, mikro-aggressioner, sexism och andra kränkningar, säger hon.
Džana Gečević tycker att både hon själv och hennes kollegor behöver bli bättre på att sätta gränser, och att reagera så fort något hotfullt inträffar.
– Även vid tillfällen då folk skrikit åt mig har jag svarat artigt och där tycker jag att jag och mina kollegor behöver bli bättre på att sätta gränser, säger hon och berättar att det ibland kan ta tid för en säkerhetsvakt att ta sig till biblioteket om det uppstår en hotfull situation.
– På våra 40-tal bibliotek inom Stockholms stadsbibliotek finns det en vakt. Om den vakten är på andra sidan stan kan det ta upp till en timme innan den kommer till oss, säger Džana Gečević.
Om rapporten
Rapporten ”Som om vi ska bära hela samhället” (2023) bygger på en enkät till DIK:s medlemmar inom biblioteksområdet. Enkäten var öppen 24 april–16 maj 2023 och 1 891 personer svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 42 procent. Frågorna handlade om arbetsmiljön under de senaste två åren (april 2021 till april 2023).
Om Dik
DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.