Filmen Animal av Sofia Exarchou

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Andreas Idén

Sofia Exarchou om filmen Animal: ”Jag är kluven till turistindustrin”

Uppdaterad
Publicerad

Animateurs är servicepersonal som jobbar med att underhålla hotellgäster och få dem att dansa, sjunga och ha det kul på sin semester. Grekiska regissören Sofia Exarchou beskriver hur hon blev ”besatt” av dessa professionella peppare och resultatet är filmen ”Animal”.

Animateurer är säsongsarbetare vars jobb är att festa och att få hotellgäster att festa, om humöret inte uppstår på egen hand.

Regissören Sofia Exarchou har skildrat dem i sin senaste film.

– Jag visste inte att jag skulle göra en film om animateurerna. Jag ville göra en film om arbete, men i researchfasen blev jag lite besatt av animateurerna och hur vi ser på underhållning, säger regissören Sofia Exarchou.

Spelades in samtidigt som annan film

Filmen spelades in på Kreta i början av oktober – under den riktiga högsäsongen är hotellen för fulla av gäster för att filma och senare på året ser solen för höstig ut.

Av en slump spelades filmen in samtidigt och på samma plats som ”How to have sex”, en brittisk film om den grekiska turistindustrin, fast från turisternas perspektiv.

– Jag har inte sett den än, men det finns en bar som är med i båda våra filmer och filmteamen sprang på varandra. Vi väntade ut turistsäsongen, säger Sofia Exarchou.

”Animal” visas på Göteborg filmfestival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.