Foto: Wikimedia commons/El pantera

Spansk by vill Unesco-märka sitt småprat: ”Motsatsen till sociala medier”

Uppdaterad
Publicerad

Bergsbyn Algar i södra Spanien har ansökt om att deras småpratskultur ska bli ett av Unescos immateriella kulturarv, rapporterar Kulturnytt och The guardian.

Bastukulturen i Finland, gräsklippartävlingar i Bosnien-Hercegovina och napolitansk pizza. Det är några av de traditioner som sedan 2003 samlats på Unescos lista över immmateriella kulturarv. Och nu kanske även spanskt småprat kan komma att inkluderas, skriver Kulturnytt.

Den spanska bergsbyn Algar har nämligen ansökt om att göra sin tradition att på kvällarna samlas på byns trottoarkanter och snicksnacka med grannarna till ett kulturarv. Målet, menar byns borgmästare José Carlos Sánchez, är att skydda den hundraåriga traditionen från att försvinna när sociala medier hotar att allt mer ta över den sociala interaktionen människor emellan.

– Det här är motsatsen till sociala medier, säger José Carlos Sánchez till The Guardian och fortsätter:

– Vi vill att människor ska fortsätta samlas utanför sina dörrar, istället för att de ska sitta inomhus och scrolla på Facebook eller kolla på tv-serier.

Immateriella kulturarv

Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Till exempel olika former av hantverk, ritualer, musik och berättelser. Immateriellt kulturarv är bortom nationsgränser, ständigt levande och i förändring.

Vid Unescos generalkonferens år 2003 antogs konventionen om tryggandet av det immateriella kulturarvet. Som finns till för att trygga icke-materiell kultur så att den inte faller i glömska. Konventionen undertecknades av Sverige år 2011. Institutet för språk och folkminnen ansvarar för arbetet med konventionen i Sverige.

(Källa: Unesco)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.