Språkrådet stoppar ”ogooglebar”

Uppdaterad
Publicerad

Språkrådet har beslutat att ta bort ordet ”ogooglebar” ur listan över nya ord i svenska språket.

Ordet plockas bort efter upprepade påstötningar om att ändra ordets definition från det amerikanska företaget Google.

Ordet ”ogooglebar” fick definitionen ”något som inte går att hitta på webben med en sökmotor”. Men Google ville att det skulle vara tydligt att det handlade deras sökmotor och inte vilken sökmotor som helst.

– De ville att deras varumärke skulle vara med i definitionen men vi ansåg att det inte gick eftersom ordet inte längre syftar på varumärket utan har fått en mer generell betydelse, säger språkvårdaren Lena Lind-Palicki på Språkrådet.

Språkrådet: ”Språket är demokratiskt”

För att undvika en rättslig process med Google valde Språkrådet istället att stryka ordet från listan med nyord. Men enligt Språkrådet lever ordet ”ogooglebar” kvar även om det inte längre finns med på deras lista av nyord.

– Språket är demokratiskt och ägs inte av ett företag eller av oss. Språket ägs av de som använder språket, menar Lena Lind-Palicki.

Men har inte Google vunnit eftersom ni valde att ta bort ordet?

– Vi ser det inte som att de har vunnit. Hade Google känt till hur språk fungerar hade de också förstått att det inte är de som kan definiera språket och ordet kommer att få spridning genom den här debatten. Ordet vinner, inte Google, säger Lind-Palicki.

Andra varumärkesord på listan

Det är första gången ett ord dragits tillbaka från listan. Kvar på Språkrådet nyordlista från 2012 finns andra varumärkesrelaterade ord såsom ”conversesjukan”.

– Varumärkesrelaterade ord har alltid funnits och som företag borde man vara glad när deras namn blir generaliserat och synonymt med produkten de gör såsom Vespa har blivit för skotrar, säger språkvårdaren Lena Lind-Palicki.

Kan hamna i SAOL

Nu kanske ordet ”ogooglebar” hamnar i Svenska akademiens ordlista (SAOL) i stället. Det säger akademiens ständige sekreterare Peter Englund till nyhetsbyrån TT:

– Skulle vi ha nog många belägg för att det här ordet verkligen finns och används, då har det blivit en del av svenska språket, och ordlistan beskriver svenska språket. Då får gärna Google rulla fram sina kanoner, för vi har också kanoner.

Googles jurist säger till TT att han är positiv till Språkrådets beslut.

Reporter & klippning: Sindra Grahn

Foto: Per Gustin

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.