Beskedet från Svenska Akademien under fredagsmorgonen innebär att 2018 års Nobelpris i litteratur ställs in, istället kommer två pris att delas ut 2019. Det är första gången sedan 1949 som det sker, och beslutet kommer i spåren av den djupa kris som omgärdat Akademien sedan november och som lett till att sex av Svenska Akademiens 18 ledamöter lämnat sitt arbete.
– Det är extremt överraskande, säger förläggaren Svante Weyler om beskedet.
Är det ett klokt beslut?
– Det vet man ju inte. Det är ett väldigt riskabelt beslut. Man riskerar nu att Akademien ställer sig framför Nobelpriset för all framtid. I världen är Akademien en jury bland andra jury, dess speciella karaktär är att de har mer pengar och mer glans, men det förblir en jury och en jurys främsta uppgift är att ställa sig bakom ett pris och inte framför ett pris.
Nödvändigt att ställa in
Den avhoppade ledamoten Peter Englund, som tidigare riktat hård kritik mot Svenska Akademiens agerande i spåren av Kulturprofil-skandalen, ställer sig bakom beslutet:
”Jag tror att det är ett nödvändigt beslut. I övrigt har jag inga kommentarer förutom de jag redan gjort”, skriver den före detta ständige sekreteraren i ett mejl till Kulturnyheterna.
”Behöver en familjeterapeut”
Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor och tidigare gift med akademiledamoten Horace Engdahl, anser inte att grundfrågan, kopplingen till Kulturprofilen och jävsanklagelserna, ska glömmas bort.
– Jag tycker att de ska ha in en krishanterare och en familjeterapeut. De måste rannsaka sig själva. Man kan inte tala om att krishanteringen är ett större problem än vad som orsakade krisen, då är man ute och cyklar, säger hon till SVT.
På frågan om Akademiens förtroende svarar hon:
– Jag tror inte att man hinner återskapa förtroendet för priset. Så många av ledamöterna har gått ut i pressen och blottat sin småaktighet och sin kränkthet. Det är inte bra för priset, innan var Svenska Akademien en sammanhållen enhet. Men nu tänker man ”Herregud, är det han?! Och han?!”. Det får inte den professionella nivån längre.
”Kommer stå i historieböckerna”
Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam tror att beslutet inte bara vara klokt, utan nödvändigt med anledning av Akademiens kris:
– Just nu har Svenska Akademien ingen särskild trovärdighet, de har fallit så djupt i folks tillit. Att i det läget dela ut ett Nobelpris skulle inte fungera. Jag kan tänka mig att Nobelkommittén har sagt att de inte bör göra det, säger hon till Kulturnyheterna.
Kulturnyheternas Ulrika Milles menar att beslutet visar att beskedet visar på tyngden i de avslöjanden som gjordes i spåren av höstens Metoo-rörelse.
– Det är omöjligt att skilja på Svenska Akademien och Nobelpriset, så jag tror att det är rätt beslut, säger hon till SVT.
– Nu kommer man se i historieböckerna att någonting hände 2018, och att det hände på riktigt. Metoo satte spår i gamla organisationer och satte dem i gungning.