13 svenska jazzföreningar blir helt utan stöd. Foto: Fredrik Persson/TT

Statligt stöd till svenska jazzföreningar dras in

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av landets jazzklubbar får sänkt statligt stöd och 13 svenska jazzföreningar blir helt utan. Det beskedet gav Kulturrådet under onsdagen.

– Vi befarar att flertalet av föreningarna inte kommer att överleva, säger Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz.

Redan i september förra året tog Kulturrådet bort systemet där föreningarnas egna riksförbund (Riksförbundet Svensk Jazz, Riksförbundet för Folkmusik och Dans och Kammarmusikförbundet) varje år vidarefördelar det statliga stödet. Istället bestämmer nu myndigheten själv vart pengarna ska gå. Resultatet är att 13 jazzföreningar blir utan stöd, men också att stödet till jazzen minskas på det stora hela.

– Nu lyfter Kulturrådet plötsligt bort sammanlagt 390 000 kronor, trots att de har haft 1,23 miljoner kronor mer att fördela i år. Det här är ett dråpslag för Sveriges jazzliv, säger Karin Inde, verksamhetsledare på Svensk Jazz, i ett pressmeddelande till Kulturnyheterna.

Fler ansökningar än tidigare

Enligt Staffan Forssell, generaldirektör för Statens Kulturråd, beror nedskärningarna på att de mottagit fler ansökningar än vanligt, vilket lett till att budgeten fördelats annorlunda.

– Det grundar sig i att vi har expanderat vår bidragsgivning. Vi har fått in mycket fler ansökningar än tidigare, och när fler söker får vi också in fler bra ansökningar, vilket lett till att vi gjort en viss omfördelning, säger han till Kulturnyheterna.

Majoriteten av de 13 jazzföreningar som nu blir av med hela sitt statliga stöd ligger i mindre orter med mindre publikunderlag som till exempel Olofström och Säffle.

– Kulturrådets agerande är väldigt oansvarigt, säger Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz, i pressmeddelandet. Nu oroar han sig dessutom för att ideellt engagerade personer i berörda jazzklubbar kommer att bli personligt ansvariga för avtal med bokade artister som nu inte kan fullföljas.

Men Staffan Forssell menar att fördelningen av stöd är väl genomtänkt och befogat utifrån Kulturrådets förutsättningar.

– Vi har konstnärer i alla ämnesområden, och det är deras förslag, efter att ha läst alla ansökningar som ligger till grunden för det här beslutet, så det är ett väl grundat och långt arbete som lett till de här besluten, säger han.

Cirka hälften får avslag

Av de cirka 8000 ansökningar som Kulturrådet får in per år får cirka hälften avslag.

– Det stora pluset är att fler ansökningar skapar möjlighet för nytänkande och progressiv utveckling. Men det negativa är att några alltid blir förlorare när man gör någon typ av omfördelning, säger Staffan Forssell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.