På onsdagen nåddes världen av beskedet att forskaren Stephen Hawkings gått bort, 76 år gammal. En man som gjort succé inte bara i vetenskapsvärlden, utan även fångats upp av många stora kulturskapare.
Mest känd är kanske James Marshs spelfilm The theory of everything där skådespelaren Eddie Redmayne tog hem en Oscar efter att ha gestaltat den berömda vetenskapsmannen.
Hawking har också gjort resan till Springfield och figurerat i flera Simpsonsavsnitt – och blivit till en av Simpsons plastleksaker, som han valde att ha som maskot på sitt kontor.
Han har även dykt upp i tv-serierna Futurama, The big bang theory och i en Star Trek-episod, där han spelade poker tillsammans med Einstein och Newton. ”Osäkerhetsprincipen kommer inte att hjälpa dig här” varnar Einstein under en giv.
Dokumentärfilmaren Errol Morris gjorde 1991 filmen A brief history of time (samma titel som Hawkings mest kända bok) där han med hjälp av forskare förklarade Stephen Hawkings teorier för en bredare allmänhet.
Hawking har även drabbat musiker som David Gilmour, som valde att sampla ett citat av honom i Pink Floyd-låten Keep Talking på albumet Division Bell.
Kompositören Rolf Riehm såg en bild på Stephen Hawking, blickandes upp mot en vacker stjärnhimmel, och skapade stycket Hawking. I en intervju med LA Times sa kompositören att Hawking var en metafor ”för den oupphörliga expansionen bortom alla gränser”.