Stina Wirsén är en av våra mest kända barnboksförfattare och illustratörer. Den nya boken, ”Vems fel”, är hennes 20:e del i ”Vem”-serien. Det är böcker för de yngsta med figurer som många barn och föräldrar fått en nära relation till genom åren: Nallegrisen, Nalle, Lilla hund, Fågel, Knatt och Gnis. Det handlar ofta om starka känslor i vardagliga situationer. En nalle vill inte gå och lägga sig och bråkar med sin mamma. En figur har ingen att leka med och känner sig utanför.
I ”Vems fel” blir figuren Knatt gruvligt avundsjuk på kompisen Lilla hunds fina enhörningsleksak. Det slutar med att saxen åker fram och att enhörningen blir av med svansen.
– Jag är ju intresserad av de mest elementära känslorna och mellanmänskliga relationer, som även vuxenlitteratur eller filmer handlar om. Spänningarna, säger Stina Wirsén.
Jag läste den här boken för min 4-årige son. Han höll för öronen, verkade tycka att den var läskig?
– Ja, så kan det vara. Vuxna har en idé om vad som ska vara otäckt och farligt, men barn reagerar oftast på andra saker. Jag har skrivit böcker om tuffa ämnen, om döden till exempel. Det tycker jag ofta att barn tar med en rakhet. Medan de kan bli mer stressade över om det är en väldigt stark igenkänning, säger hon.
Barnens perspektiv i centrum
Det är över 15 år sedan Stina Wirsén ritade sin första ”Vem”-bok. Sedan dess har figurerna vuxit upp, och många har fått egna barn. Böckerna som kommit på senare år handlar om en ny generation karaktärer, men det är fortfarande barnens perspektiv som står i centrum.
– Många av mina kollegor kanske börjar med småbarnsböcker, sedan har de en tendens att börja jobba för äldre och äldre barn. För mig har det nästan varit tvärt om. Jag går bara längre och längre ner i åldrarna. Jag tycker att den optimala läsaren är sådär två, tre, fyra år gammal, säger Stina Wirsén.