– Vi förväntar oss en tydligare linje från den svenska regeringen. Den tysta diplomatin borde ersättas med aktiv politik, sa Ola Larsmo, ordförande för svenska PEN.
Han påpekade också att detta är en fråga för EU.
– Också EU:s trovärdighet står på spel, sa han.
Många mässbesökare och ett stort pressuppbåd hade samlats för att lyssna, protestera, agera, och skänka en tanke till Dawit Isaak som nu suttit fängslad under svåra förhållanden i ett decennium.
I dag var det på dagen tio år sedan den svenskeritreanske journalisten Dawit Isaak greps i Etiopien. Sedan dess har han suttit fängslad utan rättegång. Svenska Akademin, Svenska PEN, PEN International, Reportar utan gränser och Bok och Bibliotek organiserade manifestationen på Bokmässan.
Arrangörerna lyckades också engagera de två senaste årens Nobelpristagare i litteratur, Herta Müller och Mario Vargas Llosa att delta.
Ta Kina till hjälp
Herta Müller sa att det tioåriga frihetsberövandet av Isaak är oacceptabelt, och föreslog att man skulle ta hjälp av Kina för att få honom fri. ”Kina har ett stort inflytande. Kanske måste man gå vägen via länder som inte är demokratiska”, sa hon.
Mario Vargas Llosa talade om att vi alla ”har ett moraliskt ansvar att mobilisera våra krafter” för att se till att våra medmänniskor kan leva i frihet.
PEN Internationals ordförande John Saul uppmanade vänner av det fria ordet att vara högljudda, och sa att PEN vill göra Isaaks falls till ett av de viktigaste i världen.
Manifestationen översattes till flera språk som skickades ut som pressmedelanden till länder världen över. Hela fredagen på Bokmässan tillägnades Dawit Isaak, bland annat så delas det ut 5.000 gratisexemplar av hans bok ”Hopp” ut.