Personalen halveras på researchavdelningen i SVT:s, SR:s och UR:s gemensamma serviceföretag SRF, när man formar om verksamheten från och med i höst.
Det kommer bland annat att påverka Grammofonarkivet, som har köpt in, katalogiserat och lånat ut musik, noter och musiklitteratur sedan 1920-talet. Skivsamlingen lär vara en av världens största i sitt slag.
Digitalt i stället för fysiska skivor
Grammofonarkivet är en daglig källa för musik och musikkunskap till programmen i SVT, SR och UR. Det kan även med en viss ansträngning nyttjas av privatpersoner – som har varit med och finansierat det unika arkivet genom licenspengar.
När verksamheten är helt omgjord kommer personalstyrkan på Grammofonarkivet att vara halverad jämfört med i dag. Snart är tanken att all musik ska köpas in och lånas ut i digitalt format. Man kommer inte att köpa in fysiska skivor längre, förutom i undantagsfall.
– Men det är inte så att vi kommer stänga dörren till det fysiska arkivet och inte öppna igen. Och det kommer fortfarande finnas möjlighet att köpa in någon skiva med konvolut om den behövs i produktionen och inte finns digitalt, säger SRF:s vd Eva-Lotta Löwstedt Lundell.
”Handlar inte om nationell skivsamling”
Arkivet ska också troligtvis minska sin musikaliska omvärldsbevakning och begränsa inköpen till de låtar, stycken eller skivor som tv- och radioprogrammen beställer vid behov.
Kritiska röster har höjts mot vad man upplever är en nedmontering av den unika samlingen. Eva-Lotta Löwstedt Lundell håller dock inte med om att någon av de viktiga funktionerna försvinner:
– Min personliga reflektion är att public service-bolagen har byggt upp något helt unikt. Men uppdraget handlar inte om att bygga upp en nationell samling av skivor, utan om att ha ett arkiv som förser programbolagen med den musik de behöver. Vi kommer att fortsätta fylla på samlingen, fast i första hand digitalt.
Hoppas på regeringen
Vissa anställda på Grammofonarkivet är starkt kritiska till omorganisationen. Bland andra ljudteknikern och Unionen-representanten Harriet Lundberg.
Hon menar att SVT:s, SR:s och UR:s program går miste om mycket kunskap och information när det skärs ner i Grammofonarkivet och att de digitala musikfilerna ofta håller för dålig kvalitet.
Harriet Lundberg hoppas att regeringen ska göra en insats för skivsamlingen:
– Regeringen måste i nästa public service-utredning inför 2014 formulera ett uppdrag och öronmärka medel för att ta hand om Grammofonarkivet.
Framöver ska arkiven och andra tjänster hos SRF utgå mer från programbolagens behov. Målet är att sänka kostnaderna med cirka 90 miljoner kronor per år.