• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvällen började bra för Östlund då han tilldelades priset för bästa regi, bland annat i konkurrens med den svenskiranske ”Holy spider”-regissören Ali Abbasi. – Jag vill tillägna priset till Charlbi Dean, sade Östlund i tacktalet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Storslam för Östlunds ”Triangle of sadness”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske regissörens film ”Triangle of sadness” belönades med fyra statyetter – bland annat för bästa film – när det europeiska filmåret sammanfattades.

”Som Oscarsgalan, fast bara utländska filmer”. Så skämtade presentatörerna när European film awards sparkade i gång i den isländska lördagskvällen – långt från Hollywood.

Vem som skulle bli galans huvudperson gick att ana redan vid den preliminära besiktningen av nomineringslistan. Ruben Östlund – som i somras lämnade Cannes med en Guldpalm i bagaget – hade sin film ”Triangle of sadness” nominerad i fyra kategorier.

Tillägnade priset

Kvällen började bra för Östlund då han tilldelades priset för bästa regi, bland annat i konkurrens med den svenskiranske ”Holy spider”-regissören Ali Abbasi.

– Jag vill tillägna priset till Charlbi Dean, sade Östlund i tacktalet.

Den sydafrikanska skådespelaren och modellen Dean, som har en huvudroll i ”Triangle of sadness”, avled den 29 augusti i år, strax före filmens internationella premiär.

Östlund vann även pris för bästa manus – återigen i konkurrens med Ali Abbasi.

– Det här är ”Triangle of sadness” kväll, slog Östlund fast från scenen.

Och det var det, succétåget fortsatte. Zlatko Buric, som spelar rysk oligark i filmen, belönades med priset för bästa manliga skådespelare.

I slutändan gick även bästa film till ”Triangle of sadness”, som av bara farten.

Intern angelägenhet

Filmen var även nominerad till det separata universitetspriset EUFA, där europeiska filmstudenter utgör juryn, men där gick den bet. Det priset presenterades redan i fredags.

Ruben Östlund sade inför galan att alla nomineringar känns kul men att det här evenemanget är en ganska intern angelägenhet.

– Främst betyder det här något för mig och mina kollegor i den europeiska filmgemenskapen, men man kämpar för att den ska få mer uppmärksamhet utanför branschen och mot att Oscarsgalan tar så mycket uppmärksamhet, sade Östlund till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.