Lars Vilks lyste med sin frånvaro. Planerna på att han skulle delta i en paneldebatt på Folkets hus under mediedagarna gick i stöpet. Det upprör Pirat Bay-grundaren Peter Sunde, en av dem som skulle ha debatterat mot Vilks på Folkets hus. Idag var han på mediedagarna och pratade yttrandefrihet.
– Jag ville diskutera med Vilks för att jag tycker han har fel. Hot om våld mot Vilks gör att jag får inte rätt att bemöta hans yttranden. Så min yttrandefrihet blir inskränkt, resonerar Peter Sunde.
Bah Kuhnke beklagar
Lars Vilks är omdebatterad, han har framställts som både yttrandefrihetshjälte eller pajas. Oavsett vilket – kulturminister Alice Bah Kunkhe beklagar att han inte fick komma till Göteborg.
– Det är oerhört sorgligt att människor begränsas på grund av vad dom tycker och tänker. Det är oacceptabelt. Vilks- situationen är ytterliggare ett bevis på att vi måste stärka yttrandefriheten på alla plan, säger Alice Bah Kunkhe.
Peter Sunde pratade om yttrandefrihet på ett välbesökt, men kort seminarium.
– Lars Vilks säger dumma saker – det måste han få göra. Precis på samma sätt som Charlie Hebdo måste få publicera sina smakliga och osmakliga teckningar. Problemet är inte att redaktionen publicerar, problemet är hur vi reagerar efteråt och varför redaktionen vill publicera. Det pratar vi sällan om, säger Peter Sunde till Kulturnyheterna.
”Inskränkt yttrandefrihet”
– Så länge vi inte hittar nån plats att prata med såna som Lars Vilks så kommer vi ha inskränkt yttrandefrihet, i praktiken. Och det är nästan värre än att göra det i lag, fortsätter Peter Sunde.
Här har inte bara samlingsplatser som Folkets hus utan också traditionella medier ett ansvar för att lyfta fram både kontroversiella och obekväma åsikter och diskutera dem mer, tycker Peter Sunde.
– Personer som jag pratat med har sagt: Vågar du träffa Vilks? Tänk om någon skjuter dig? Det krävs ett visst mod, jag förstår att inte alla har det. Men nån måste våga annars har vi ett problem i samhället.