• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

America Vera-Zavala, Suzanne Osten och Alexander Mørk-Eidem är några av dem som är med i uppropet. Foto: Vilhelm Stokstad, Karin Wesslén/TT

Stort upprop mot Stockholms stads nya kulturkrisfond

Uppdaterad
Publicerad

1 105 kulturarbetare har gått samman för att protestera mot den krisfond på 20 miljoner kronor som Stockholms stad presenterade i går.

– Det här slår ju mot alla de fria kulturutövarna som man säger sig vilja stötta och skydda, säger Emelie Bergbohm, fristående kulturproducent och initiativtagare till uppropet.

Under tisdagen gick kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) ut med att Stockholms stad vill införa en temporär kulturkrisfond på grund av den pågående coronakrisen. Tanken är att utsatta kulturaktörer ska kunna söka pengar för uteblivna biljett- och hyresintäkter.

Pengarna till fonden, 20 miljoner kronor, ska tas från det befintliga kulturstödet och skulle innebära att de pågående och planerade stödomgångarna som avser stöd för 2020 kommer att ställas in.

Coronaviruset och kulturen

Kritiken: Ta inte från de redan drabbade

Ett formellt beslut kring stödpaketet väntas fattas i kulturnämnden den 21 april, men redan nu har många ställt sig starkt kritiskt till den.

I ett stort upprop har 1 105 personer inom Stockholms kulturliv gått samman för att protestera mot stödpaketet som man menar är ”en vilseledande konstruktion”.

– Det är problematiskt att man lyfter fram det som att man har fått fram pengar, när det i själva verket är en omfördelning av kulturstödet, säger Emelie Bergbohm, fristående kulturproducent och initiativtagare till uppropet.

Bergbohm tillägger att fonden sätter hela Stockholms kulturliv i en väldigt svår sits, eftersom den kommer innebära att vissa kulturaktörer inte kommer att kunna få det ekonomiska stöd de behöver.

I uppropet skriver man att man dock välkomnar en krisfond ”där Stockholm tillför nya medel – inte tar ifrån de redan drabbade”.

Jonas Naddebo svarar på kritiken

Men enligt Jonas Naddebo (C) så är det enbart en liten andel av det befintliga kulturstödet som kommer att omfördelas och gå till krisfonden.

– Nästan 80 procent av årets kulturstöd kommer att betalas ut som normalt. Kulturaktörer som redan har beviljats stöd får behålla det även om de inte kan genomföra sina verksamheter till följd av coronakrisen, säger Naddebo.

– År 2020 består det totala kulturstödet av runt 162 miljoner kronor. 142 miljoner har det redan beslutats om och har betalats ut till olika aktörer. Resterande 20 miljoner är tänkta att gå till den här krisfonden.

Vad säger du till de kulturaktörer som inte ingår i den grupp som ska prioriteras i denna krisfond?

– Jag förstår att de är oroliga och jag tar deras oro på fullaste allvar. Men i detta kritiska läge så måste man våga agera snabbt och prioritera och det är det som vi gör nu för att rädda Kulturstockholm långsiktigt, säger Naddebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet