Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman, Ekot, fick pris för Årets avslöjande för sitt gräv om Saudiaffären. Foto: Scanpix

Stora journalistpriset minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska medieeliten bänkades ikväll på Operan för att ta del av årets bästa journalistik. Kulturnyheterna rapporterade minut för minut.

19.11: Och med det packar vi ihop rapporteringen från Stora Journalistpriset. Tack för att ni var med!

19.07: ”Det ansågs inte intressant för de vanliga läsarna, så jag stoppades att skriva om aids. Men jag kuppade in de artiklarna”, säger Inger Atterstam om sina artiklar om hiv och aids på 80-talet.

Stora journalistpriset

19.05: Lukas Bonniers stora journalistpris går i år till Inger Atterstam, mångårig medicinreporter på SvD. Motivering: ”För att hon aldrig sockrar medicinen.”

19.02: En som har anledning att slå sig för bröstet lite extra ikväll är Ekots Daniel Öhman. Juryns ledare Stefan Mehr berättar på Twitter att han är den förste någonsin som vinner priset två år i rad.

18.55: Bara en kategori återstår, hederspriset Lukas Bonniers stora journalistpris. Pristagaren där hamnar i samma klass som de tidigare vinnarna Amelia Adamo, Sverker Olofsson, Bo Holmström och Hannes Råstam. Konstigt nog har jag inte fått något samtal? Min telefon är på i alla fall. Funkar säkert att ta det på länk.

18.50: ”Han härskar genom att stjäla”, säger kvällens inbjudna gäst Masha Gessen, journalist och författare, om Vladimir Putin. ”Han har gjort Ryssland till sitt eget KGB”, fortsätter hon i Robert Aschbergs intervju.

18.44: ”Daniel är lugn hela tiden, jag får hjärnblödning”, säger Bo-Göran Bodin. Apropå det, tror ni att Gunilla Herlitz är arg just nu? Tiden får utvisa det. Å andra sidan är hon i gott sällskap: Inte heller SVT tog hem något pris ikväll.

18.43: Ekots reportrar insisterar skämtsamt på att få pengarna kontant i en påse.

18.41: ”Det är känsligt eftersom vi är ett sådant världssamvete. Vilka länder återstår när vi har ett vapensamarbete med Saudiarabien?”, säger Bo-Göran Bodin. ”Tro det eller ej har vi många frågor att ställa. Ett år till kommer vi i alla fall att hålla på, eller två, eller tre”, säger Daniel Öhman.

18.40: Årets avslöjande: Bo Göran Bodin och Daniel Öhman, Sveriges Radio, för Ekot-reportaget ”Saudiaffären”.

18.36: Okej, nu kommer den kategori som av många journalister ses som den allra tyngsta. Årets avslöjande. Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman; Mia Tottmar, Josefin Hökerberg och Erik Palm samt Daniel Olsson talar om sina respektive gräv.

18.35: Robert Aschberg lyfter en annan svensk journalist som än idag sitter i fängelse på Afrikas horn. ”Vi får icke glömma Dawit Isaak”, säger han.

18.30: Johan Persson kliver upp på scenen och möts av rungande applåder. Hans kollega Martin Schibbye är inte på plats. ”Jag känner mig lite ensam här utan Martin. Det är han som kan snacka”, säger Persson. Sedan berättar han om mötet med terroristdömda journalister i Kalityfängelset i Etiopien. ”Mina tankar går tillbaka till dem”, säger han och avslutar med att säga att Sverige borde ”ge fan i att skicka tillbaka journalister till Kality”.

18.26: ”Egentligen borde det stå 10 000 läsare här. Det är de som gjort den här kartan möjlig”, säger SvD:s Jan Almgren. ”Bankerna frågar hur länge vi ska hålla på med det här egentligen”, fyller Carolina Neurath i.

18.25: Logistiskt kaos uppstår när hela det stora SvD-gänget ska få blommor. ”Vad många ni är. Skulle inte ni spara på SvD?”, frågar Robert Aschberg.

18.23: Årets förnyare är SvD:s Olle Zachrison, Carolina Neurath, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson för Räntekartan.

18.20: Andra priskategorin är Årets förnyare. Agnes-Lo Åkerlind och Carin Mannheimer, Lars Alkner och SvD-gänget bakom Räntekartan berättar om sina respektive nytänkanden.

18.18: En liten film om juryns arbete ger en inblick i arbetet mellan journalistgiganterna i Journalistprisets jury. Anne Lagercrantz, Tomas Ramberg och Anna Hedenmo är några av de som får berätta om sitt arbete.

18.16: ”Jag har nog inte ägnat gärningsmannen en tanke sedan den 22 juli, men offren har jag tänkt på varje dag. Dem kommer jag att fortsätta tänka på”, säger Carina Bergfeldt som jobbat med historien om Utöyas offer i närmare ett år. ”Det skulle tveklöst kunna hända i Sverige”, säger hon innan hon går av.

18.12: Årets berättare är Carina Bergfeldt på Aftonbladet, för sin rapportering från Utöya.

18.08: Första priskategorin är Årets berättare. Peter Löfgren, Carina Bergfeldt och Malik Bendjelloul berättar om sina respektive berättelser.

18.06: Några av årets största nyhetshändelser spelas upp på storbildsskärmen. Schibbye, Persson, Tolgfors och Breivik är några av de som flimrar förbi. Och ja, innan ni frågar: ”Gangnam Style” är naturligtvis också med.

18.05: Robert Aschberg, kvällens värd, erkänner att han känner sig en aning avundsjuk på årets vinnare. Inte nog med att prisumman är fyra gånger högre än när han själv vann. Diplomen är dessutom finare.

18.03: Jonas Bonnier, juryns ordförande, välkomnar publiken. I år är priset viktigare än på länge, med tanke på den trista konjunkturen. Krisen och strukturomvandlingen gör journalistiken viktigare än någonsin, säger han.

18.00: Nu är livesändningen från Operan i Stockholm igång. Hoppas att den funkar för er alla, om inte kan man testa att ladda om sidan. Än så länge är det ingen vidare action på scenen, dock. Mest ett gäng kostymklädda journalister som samlas i publiken.

17.58: En duo som många tippar som favoriter i kategorin Årets avslöjande är för övrigt Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin, Ekotreportrarna som grävde fram Saudiaffären. Om de inte var favoriter nog levererade de igår en påminnelse till juryn, när de presenterade nya uppgifter i affären. Här kan ni ta del av reportaget i Studio Ett.

17.53: Vem tror ni är mest nervös ikväll? Jag gissar på Gunilla Herlitz, DN-bossen som blev mycket gramse när tidningens Caremagranskning inte nominerades till Guldspaden tidigare i år. ”Det är svårt att ta Guldspaden på allvar”, sade hon då. Ska hon bli gladare ikväll? Det får vi veta vid 18.50-tiden, när priset Årets avslöjande delas ut.

17.48: Dagens första journalistpris har redan delats ut, förresten. Det är Karin Henriksson, USA-korre på Svenska Dagbladet, som numera kan titulera sig Guldkrattevinnare. Priset delas ut av tidningen Resumé, som har hela storyn.

17.45: Har ni med dubbla kamerabatterier? Packat ner anteckningsblocken? Bandar ni alla inkommande samtal? Bra, för nu kör vi. Årets murvelfest över alla andra, Stora journalistpriset, drar strax igång. Vi uppdaterar minut för minut om alla pristagare och bittra förlorare. Jag som är med er heter Anton Gustavsson, och på plats på Operan finns min kollega Oskar Anesten.

Det här är vad saken gäller:

Alla känner till Saudiaffären och skumrasket kring den planerade vapenfabriken i diktaturen Saudiarabien. Men hur bra koll har du på Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman? Ikväll får dessa och några andra journalister en stund i rampljuset, när årets viktigaste journalistiska insatser ska prisas.

Även en rad SVT-medarbetare har chansen att vinna årets journalistpris. Bland dem finns Clara Mannheimer och Agnes-Lo Åkerlind, som nominerats för webb-tv-satsningar som Danne & Bleckan, samt Erik Palm på Dokument inifrån som grävt i Caremaaffären.

Prisgalan hålls på Operan i Stockholm.

Alla nominerade

ÅRETS AVSLÖJANDE

Bo Göran Bodin och Daniel Öhman, Sveriges Radio, för Ekot-reportaget ”Saudiaffären”

Josefin Hökerberg och Mia Tottmar, Dagens Nyheter, och Erik Palm, SVT, för bevakningen av Carema

Daniel Olsson, Göteborgs-Posten, för reportaget om jobbprojektet Upp.

ÅRETS FÖRNYARE

Agnes-Lo Åkerlind, ART89, och Clara Mannheimer, Sveriges Television, för webb-tv-program som Danne & Bleckan

Olle Zachrison, Carolina Neurath, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson, Svenska Dagbladet, för Räntekartan

Lars Alkner, Värnamo Nyheter, för en satsning på kreativa löpsedlar

ÅRETS BERÄTTARE

Peter Löfgren, SVT, för Dokument Utifrån-reportaget ”Palestinas starke man”

Malik Bendjelloul för dokumentärfilmen ”Searching for Sugar Man”

Carina Bergfeldt, Aftonbladet, för reportage från Utøya

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stora journalistpriset

Mer i ämnet