Idolernas kontrakt i TV4:s musiktävling har under flera år fått kritik och under höstens säsong gick Musikerförbundet ut med pressmeddelande där de kallade avtalen för ”slavliknande”. Detta efter att fackförbundet tagit del av kontrakt och lönespecifikationer där det framgick att idolerna tjänade 875 kronor i veckan, och samtidigt vara tillgängliga för produktionen dygnet runt.
”Det här är inte acceptabelt. Sådana här slavliknande förhållanden kan vi inte ha i Sverige 2016”, skrev Musikerförbundets ordförande Jan Granvik i ett pressmeddelande.
Förhandlingar misslyckades
Nu trappas konflikten upp. Enligt Nöjesbladet träffades Musikerförbundet och produktionsbolaget Fremantlemedia senast förra veckan. Men efter att parterna inte lyckades komma överens om ett kollektivavtal för att förbättra deltagarnas villkor lämnade facket i dag över ett varsel om konfliktåtgärder.
– Eftersom de vägrar ingå i ett konkurrensneutralt kollektivavtal avseende medverkan i tv-produktion varslar förbundet härmed om stridsåtgärder, säger Jan Granvik, ordförande på Musikerförbundet, till Nöjesbladet.
Kan bli fler konfliktåtgärder
I ett pressmeddelande skriver Musikerförbundet nu om stridsåtgärderna. Facket kräver bland annat ”total arbetsnedläggelse av allt arbete för musiker och artister som syftar till eller innebär musikaliskt offentligt framförande (exempelvis repetition, inspelning och direktsändning) i de lokaler där ”Idol” repeteras, spelas in och sänds”.
— Att ett stort kommersiellt bolag utnyttjar unga människors drömmar om att lyckas i musikbranschen på det här sättet är både skamligt och oacceptabelt, säger förbundsordförande Jan Granvik i pressmeddelandet.
På Fremantlemedia är man förundrad över sättet som Musikerförbundet har valt att hantera konflikten.
— Vi är väldigt förvånade över hur de har valt att kommunicera. Vi har deltagit i möten med dem men det är svårt att möta deras krav på att idolerna ska ha kollektivavtal. De hänvisar till avtal som SVT har med etablerade musiker och vi tycker att det är svårt att jämföra med det. Vi gör medverkaravtal med deltagarna, likt de vi gör med andra program, säger Magnus Karlsson Lamm, vd för Fremantlemedia och fortsätter:
— Sedan försöker vi alltid att göra det bästa för våra deltagare med boende på hotell, stöd, röstcoachning och annat. Musikerförbundet motsätter sig framför allt ersättningen. Den tycker vi är rimlig.
Åtgärderna ska träda i kraft fredag den 25 november och förbundet hotar också med ytterligare konfliktåtgärder.