Det är svårt för ungdomar att identifiera falska nyheter på nätet, visar en ny studie från Göteborgs universitet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Studie: Svårt för unga att skilja nyheter från reklam

Publicerad

I en studie om tonåringars källkritik på nätet från Göteborgs universitet framkommer att 88 procent av de svarande inte kunde skilja reklam från det redaktionella innehållet på en av Sveriges största nyhetssajter.

Studien visar även att de unga som deltog i studien och som ansåg sig vara bra på att se skillnad på reklam och falska nyheter och trovärdiga uppgifter var de som var sämst på att faktiskt göra det.

Antalet medverkade i studien var 483 gymnasieungdomar i åldrarna 16-19 år.

Thomas Nygren, universitetslektor i didaktik, som har genomfört studien, säger till Medievärlden att den visar på hur svårt det kan vara för människor att navigera i nyhetsflödet och identifiera vad som är trovärdigt och vad som inte är det.

– De som uppskattar att ta del av andras information och kunskap är bättre på att identifiera falska nyheter. Den andra gruppen anser att de vet bäst själv, säger Thomas Nygren till Medievärlden.

Viktigt att märka ut annonser

Vidare poängterar Thomas Nygren vikten av att tidningar tänker på hur de märker ut annonser och reklam som finns på mediernas sajter.

– Det medierna behöver vara medvetna om är att även när det är utmärkt kan det vara svårt för människor att skilja nyheter från reklam. Man kan inte ta för givet att folk ska förstå bara för att man själv anser att det är tydligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.