Racerföraren Ronnie Peterson Foto: TT

Superswede – racinglegendaren som gav Sverige motorfeber

Uppdaterad
Publicerad

Ronnie Peterson var en 70-talets största sportstjärnor när han gick ur tiden. Dottern Nina Kennedy var bara två år och minns inte mycket av sin far. Först som medproducent i arbetet med en ny dokumentärfilm om honom har hon till slut fått chansen att lära känna honom mer. Nu har ”Superswede” premiär runt om i landet.

Ronnie Peterson tävlade om att bli världsmästare, men så blev det aldrig. Nästan tre miljoner svenskar satt bänkade framför tv-apparaterna när han under ett lopp i Italien 1978 var med i en stor seriekrock.

Formel 1-föraren gick ur tiden och lämnade dottern Nina efter sig. För två år sedan träffade regissören Henrik Jansson-Schweizer henne för första gången. Jansson-Schweizer som under sin uppväxt hade Ronnie Peterson som största idol hade massor av frågor – men Nina Kennedy kunde inte ge några svar:

Ronnie Peterson – legenden från Örebro

- Hon svarade ju ganska snabbt att hon hade ju inga minnen av sin pappa – hon var ju knappt tre år när han förolyckades. Då förstod jag hur jag skulle berätta historien om Ronnie Peterson: Jag skulle göra det för Nina, säger regissören till Kulturnyheterna.

Gav en bild av pappan

Nina Kennedy medverkar själv i filmen och är medproducent för den. För henne har filmen varit ett sätt att lära känna båda sina föräldrar bättre.

- Det har inte förändrat bilden av pappa, det har bara förstärkt bilden av hur fantastisk han var på att köra. Vilken fin människa han var, hur omtyckt han var. Och det har gett mig så mycket mer för att förstå mig på honom, berättar Nina Kennedy.

LÄS MER: Racinglegenden Emerson Fittipaldi om Superswede: ”Mästarämne”

Skapade racingfeber i Sverige

Ronnie Peterson växte upp i en arbetarklassfamilj i Örebro, men sporten tog honom någon helt annanstans.

- Den här jetset-världen med glamour, snabba bilar, förare som hade coola namn och stora polisonger och som tävlade som gladiatorer – på liv och död, säger Henrik Jansson-Schweizer.

– Samtidigt hade de utanför banan en väldigt stark kamratskap. Det här tyckte jag var extremt fascinerande när man började gräva djupare ner i det, fortsätter han.

Själv minns Jansson-Schweizer ett Sverige med racerfeber under 70-talet.   

- Alla som är som jag eller äldre har ju ett väldigt starkt minne av Ronnie, som man bär med sig. Dels minns ju alla kraschen, men jag tror också att hans lugna, svenska förhållningssätt till omvärlden gjorde att han fick en stor plats i det svenska folkhemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronnie Peterson – legenden från Örebro

Mer i ämnet