Susanne Bier är en av vår tids stora regissörer. Arkivbild. Foto: Gero Breloer/AP/TT

Regissören Susanne Bier: Det är jag som bestämmer

Publicerad

Danska regissören Susanne Bier gjorde ett antal framgångsrika filmer i Sverige för några decennier sedan, men på senare år är det Hollywood som har varit hennes hemmaplan.

I hennes senaste drama, The undoing, hade storstjärnorna Hugh Grant och Nicole Kidman huvudrollerna.

– Båda är extremt kreativa och fantasifulla, och i stånd att reagera känslomässigt på vad som än händer Och så har de de här extra kvaliteterna; ultracharmerande, ultrakarismatiska, ultrasexiga, som också krävs för att man ska vara en storstjärna, säger Bier.

Susanne Bier är en av vår tids stora regissörer, med ett grundmurat rykte som en lyssnande, och tydlig, arbetsledare.

– Det är klart jag kan känna tvivel om saker i arbetet, men inte om de grundläggande sakerna. Jag bjuder in till samtal, lyssnar på andras synpunkter, men slutligen är det jag som bestämmer, säger hon.

Engagerad i danska metoo-diskussionen

Susanne Bier är en engagerad röst i den danska metoo-diskussionen, och var det redan 2017. Men sedan dröjde det ända till i höstas innan frågan blev stor i Danmark.

– Jag tror det har att göra med att Danmark är ett mer liberalt samhälle än till exempel USA. Så när det exploderade i USA kände vi i Danmark att var lite för påträngande. Men sen när det kom fler och fler exempel på maktmissbruk som bubblade upp här också, så händer det saker. Jag tror det är nödvändigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.