Scen från dokumentärfilmen Cold case Hammarskjöld Foto: Magnolia pictures

Svensk dokumentär stoppas på kinesisk filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-norsk-danska dokumentärfilmen Fallet Hammarskjöld får inte visas som planerat på den kinesiska filmfestivalen Hainan island film festival. Skälet är att filmen delvis är svensk, det framkommer i ett mejl som Kulturnyheterna har tagit del av.

Dokumentärfilmen Fallet Hammarskjöld (2019) som handlar om omständigheterna kring FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjölds död, får inte längre visas på festivalen Hainan island film festival, i Sanya, Kina.

Det framkommer i ett mejl från festivalens programchef som Kulturnyheterna har tagit del av. Filmens svenska producent Andreas Rocksén bekräftar att filmen stoppats från att visas på festivalen. Han kallar det ”ett slag mot yttrandefriheten”.

– Det här visar att Kina inte är ett demokratiskt land och att man på det här sättet inför censur mot filmer är oerhört tråkigt. Det är tråkigt för oss, men det är också tråkigt för den kinesiska publiken, säger Andreas Rocksén och fortsätter:

– Vad som hände med FN:s general sekreterare Dag Hammarskjöld borde vara en viktig historia även för dem.

Kommer inte visas

I mejlet skriver filmfestivalens programchef att de fått veta av Kinas motsvarighet till Svenska filminstitutet att filmer som producerats i Sverige inte längre får visas:

”Vi har arbetat hårt för att finna en lösning, men tyvärr kommer vi inte förbi särskilda restriktioner i Kina.”

Programchefen bekräftar för Kulturnyheterna att filmen inte kommer visas på festivalen men hon kan inte berätta varför.

– Jag är ledsen, men det kan jag tyvärr inte berätta, säger hon till Kulturnyheterna.

”Kommer allvarligt försvåra kulturutbytet”

Tidigare i november hotade Kinas ambassad med ”konsekvenser” om kulturminister Amanda Lind (MP) närvarade vid prisutdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris som i år tilldelades den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou sade att Amanda Lind skulle portas från Kina om hon närvarade vid prisceremonin och att det förmodligen skulle påverka relationen mellan länderna.

– Det kommer även att allvarligt försvåra kulturutbytet och samarbetet mellan oss och vi skulle sluta ta emot representanter från det svenska kulturlivet, sade Gui Congyou.

Den svenska regeringen markerade tydligt mot ambassaden och kulturminister Amanda Lind (MP) närvarade som planerat vid prisutdelningen.

– Vi tänker inte falla för den typen av hot. Aldrig, sade statsminister Stefan Löfven (S).

Kulturnyheterna söker Kinas ambassad för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.