Filmen ”Farha” får kritik i Israel: ”Galet att Netflix valt att visa filmen”

Uppdaterad
Publicerad

Filmen ”Farha” utspelar sig under 1948 och skildrar hur en ung flicka blir vittne till hemska dåd i samband med att israelisk militär fördrev palestinier från deras hem. Nu kritiseras filmen av Israels finansminister och kulturminister som tycker att den visar en felaktig bild av historien.  

Filmen ”Farha” utspelar sig när Israel utropades som stat 1948 och följer den 14-åriga palestinska flickan Farha som hålls gömd inne i en matkällare när israeliska styrkor intar hennes by.

Filmen är Jordaniens Oscarsbidrag inför 2023 och delvis producerad av det svenska produktionsbolaget Laika film och Television AB. Filmen hade svensk biopremiär i oktober.

– Det är helt och hållet en fiktionsberättelse men med det sagt så är övergreppen som begicks under fördrivningen av palestinierna många och man kan möjligen se filmen som en gestaltning av någonting som faktiskt pågick i verkligheten, säger Andreas Rocksén som driver Laika och är assisterande producent till filmen.

Särskilt kritiserad scen

I en särskilt kritiserad scen ser Farha hur en palestinsk familj mördas av israeliska soldater. En scen som Israels finansminister Avidgor Lieberman menar skapar ett falskt narrativ.

”Det är galet att Netflix har valt att visa en film vars hela mening är att skapa en falsk framställning och incitament mot israeliska soldater”, säger Lieberman i ett uttalande.

Tillsammans med kulturminister Hili Tropper vill han att filmen plockas ned från Netflix. De har även lyft att de vill återkalla bidraget till den statliga biografen Al Saraya i den Israeliska staden Jaffa som visat filmen, rapporterar The Guardian.

Andreas Rocksén ställer sig kritisk till ministerns uttalande.

– Jag tycker det är skrämmande att Israel avviker så tydligt ifrån demokratiska grundvärderingar med synen på yttrandefrihet och konstnärlig frihet genom att försöka straffa dem som vill visa filmen, säger han.

Israels ambassad: ”ingen censur”

Kulturnyheterna har sökt Israels ambassad i Sverige som svarar med en skriftlig kommentar via mejl:

”Israel är ett pluralistiskt och demokratiskt land, där kulturen stöttas av staten, baserat på konstnärliga kriterier. Det finns ingen censur eller begränsningar på innehåll som visas på strömningstjänster i Israel. Att framställa den israeliska armén på ett felaktigt eller missvisande vis är däremot kontraproduktivt och förvränger historien”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.