Svensk Scenkonst efterlyser nu ett snabbt besked om kraftfullt ekonomiskt stöd till scenkonstens aktörer för årets sista kvartal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

Svensk Scenkonst: Krisstödet är alldeles för lågt

Uppdaterad
Publicerad

Kulturrådets fördelning av krispengarna innebär mer än en halvering av stödet till privata scenkonstaktörer, menar bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst.

– Det är nödvändigt med snabba besked om kraftfulla ekonomiska insatser för att säkra de fria och privata scenkonstaktörernas möjligheter att överleva coronakrisen, säger vd Mikael Brännvall.

Under torsdagen delades den första halvan av höstens kulturstöd ut av Kulturrådet. Men det var bara drygt hälften av alla som ansökte om bidrag som fick det när de 400 miljonerna fördelades. På grund av det höga söktrycket har dock lägre summor än väntat delats ut för att det ska räcka till fler.

Bland dem som är besvikna över detta är bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst. I ett pressmeddelande skriver man att Kulturrådets fördelning innebär ”mer än en halvering av stödet för de kulturaktörer som sökt över 500 000 kronor, vilket inte minst gäller privatteatrar som engagerar ett stort antal frilansande konstnärer och tekniker”.

Efterlyser snabba besked om mer pengar

Organisationen understryker vikten av att den fria och privata scenkonsten nu måste få mer pengar för att ha en chans att överleva.

– Det är uppenbart att den senaste krisstödsomgången är långt ifrån tillräcklig för att möta de fria och privata scenkonstaktörernas behov. Verksamheterna befinner sig i en situation som liknar näringsförbud och kämpar i många fall för sin överlevnad, säger organisationens vd Mikael Brännvall i pressmeddelandet.

Brännvall efterlyser nu ett snabbt besked om kraftfullt ekonomiskt stöd till scenkonstens aktörer för årets sista kvartal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.