Foto: TT

Akademien vill stoppa de offentliga bråken

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien offentliggör sitt arbete med stadgarna som rör ”riktlinjer för det inre arbetet”. De nya tilläggen och omskrivningarna ska förtydliga de ursprungliga stadgarna från 1786.

Bland annat står det att ledamöterna inte ska kritisera varandra offentligt.

I förra veckan meddelade Svenska Akademien att man antagit en ny stadgekommentar, som ska göra det möjligt att tillämpa stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

Efter beskedet kom flera önskemål om att den nya stadgekommentaren skulle offentliggöras:

Krisen i Svenska Akademien

– Om Akademien inte offentliggör den skapar det utrymme för nya spekulationer om hur det interna arbetet fungerar och om man kan lita på Akademien, sade Martin Sunnqvist, juris doktor i rättshistoria, till TT i förra veckan.

Kan delta via röstsedel

Nu har stadgarna publicerats med tillägg som, på modern juristsvenska, ska förtydliga vad stadgarna faktiskt innebär.

En del av stadgarna som diskuterats flitigt sedan flera ledamöter valt att lämna arbetet lyder:

”Ej må val af nya Ledamöter företagas, utan att till det minsta Tolf Ledamöter tillstädes äro.”

I förtydligande av den paragrafen skriver Svenska Akademien att val av ny ledamot endast kan ske om tolv ledamöter deltar. Om någon inte kan vara i rummet kan denne skicka in en röstsedel.

Slutkritiserat?

I tilläggen understryks även att ledamöter i Svenska Akademien inte ska kritisera sina kollegor offentligt och att de förväntas sätta Akademiens intressen framför sina egna.

Både Sara Danius och Horace Engdahl kan anses ha kritiserat varandra under vårens Akademie-kris. I Expressen skrev Horace Engdahl att Sara Danius är den ”sämsta sekreteraren sedan 1786”, och Sara Danius sade bland annat i sitt sommarprat att ”historian inte kommer vara nådig mot herr Engdahl”.

Jävfrågan behandlas

Svenska Akademien publicerar även bilagor där de berör jävfrågan – något som diskuterats då den så kallade Kulturprofilens kulturverksamhet årligen mottagit pengar från Akademien. Detta trots att hans fru, Katarina Frostenson, varit delägare i verksamheten.

I bilagan står det att ledamöter själva ska meddela om de anser sig vara jäviga. Detta kan gälla frågor som berör dem själva, deras närstående eller företag och verksamheter.

Kulturnyheterna söker Svenska Akademiens tf ständige sekreterare Anders Olsson, Horace Engdahl och Sara Danius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet