Stol nummer 1: Eric M Runesson
Eric M Runesson, född 1960, är till yrket affärsjurist. Han är sedan 1993 ledamot av advokatsamfundet och utnämndes så sent som i september 2018 till justiteråd i Högsta domstolen. Han efterträder författaren Lotta Lotass, som begärde utträde ur Akademien 2018 och inte deltagit i arbetet sedan 2015.
Stol nummer 2: Bo Ralph
Språkforskaren Bo Ralph har suttit på stol nummer två sedan 1999. Ralph är även professor i nordiska språk och efterträdde filosofen och sociologen Torgny Segerstedt.
Stol nummer 3: Sture Allén
Språkforskaren Sture Allén valdes in 1980 och efterträdde språkforskaren Carl Ivar Ståhle. Sture Allén var tidigare ständig sekreterare och uppmärksammades i samband med rapporteringen om anklagelserna mot Kulturprofilen. Konstnären Anna-Karin Bylund berättade för Dagens Nyheter att hon skickat ett brev till Allén angående Kulturprofilen redan 1996, som Allén inte agerade på.
Stol nummer 4: Anders Olsson
Författaren och litteraturforskaren Anders Olsson valdes in 2008 och är ständig sekreterare sedan Sara Danius lämnade sin post i april 2018. Olsson är därmed den enda som ska uttala sig om Akademiens angelägenheter. Anders Olsson inleder varje dag med en zenbuddhistisk meditationsövning.
Stol nummer 5: Göran Malmqvist
Språk- och litteraturforskaren Göran Malmqvist valdes in 1985 och är även sinolog och översättare. 2012 kritiserades Malmqvist för att ha vänskapsband till det årets Nobelpristagare i litteratur, Mo Yan, vars verk Malmqvist översatt.
Stol nummer 6: Tomas Riad
Språkforskaren Tomas Riad valdes in 2011 och efterträdde författaren Birgitta Trotzig. Riad är verksam vid Stockholms universitet och har även studerat musik som violinst vid Royal college of music i London.
Stol nummer 7: Åsa Wikforss (har valts in, men inte tillträtt)
Åsa Wikforss är filosof och författare. Hon disputerade vid Columbia university i New York och är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon efterträder den tidigare ständiga sekreteraren, författaren och litteraturforskaren Sara Danius, som valdes in 2013 och innehade stol nummer 7. Hon lämnade sitt arbete i april och nådde en uppgörelse med Akademien i slutet av februari om att utträda helt.
Stol nummer 8: Jesper Svenbro
Antikforskaren och poeten Jesper Svenbro valdes in i Svenska Akademien 2006. Svenbro är även litteraturforskare med det antika Grekland som specialitet.
Stol nummer 9: Ellen Mattson (har valts in, men inte tillträtt)
Den 29 mars tilldelades författaren Ellen Mattson stol nummer 9. Hon debuterade 1992 med romanen Nattvandring och har skrivit ett tiotal romaner och även radioteatrar och scendramatik.
Stolen innehölls tidigare av Jayne Svenungsson, som utträdde i början av november 2018. Teologen och religionsforskaren Jayne Svenungsson valdes in 2017 och intog sin stol i Akademien strax efter att krisen startat. Svenungsson har bland annat verkat som lektor vid Teologiska Högskolan i Stockholm under tolv års tid och blev därefter professor vid Lunds universitet.
Stol nummer 10: Peter Englund
Historikern och författaren Peter Englund valdes in 2002 och har tidigare varit ständig sekreterare för Svenska Akademien (innan Sara Danius). Även Englund lämnade arbetet i Akademien, dock inte officiellt. Den 10 januari 2019 meddelade han och Kjell Espmark att de återvänder till Akademiens arbete.
Stol nummer 11: Mats Malm
Mats Malm är född 1964 och är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Han disputerade 1996 med en avhandling om göticismen och har skrivit böcker om bland annat den tidiga romanen i Sverige och om hur läsningen av litterära verk har förändrats. Han efterträder Klas Östergren, som lämnade Akademien 2018.
Stol nummer 12: Per Wästberg
Författaren Per Wästberg valdes in 1997. Han debuterade som författare 1949. Wästberg är en av de ledamöter som talat öppet med media om turerna i Akademien och skrev i Svenska Dagbladet att han väljer att stanna för att han vill bevara ”skönheten och värdigheten hos en institution som i sin frihet från inflytande utifrån är mycket ovanlig i Europa”.
Stol nummer 13: Anne Swärd (har valts in, men inte tillträtt)
Anne Swärd tilldelades stol nummer 13 den 29 mars 2019. Hon romandebuterade med Polarsommar 2003 och nominerades samma år till Augustpriset. Hennes böcker har översatts till ett 20-tal språk. Anne Swärd är även bildkonstnär.
Tidigare satt författaren Sara Stridsberg på stol 13. Hon valdes in 2016 och begärde formellt utträde och lämnade Akademiens arbete våren 2018. ”Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personligen ett stort hopp – har under våren långsamt stängts”, skrev författaren i samband med sitt utträde.
Stol nummer 14: Kristina Lugn
Poeten och dramatikern Kristina Lugn valdes in i Svenska Akademien 2006. Sedan 1997 är hon även konstnärlig ledare vid Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm. Hon debuterade som poet 1972 med diktsamlingen Om inte jag.
Stol nummer 15: Jila Mossaed
Poeten Jila Mossaed skriver poesi både på svenska och persiska. Hon föddes 1948 i Iran och kom till Sverige 1986. Hon har kommit ut med sju diktsamlingar på svenska och sex diktsamlingar och två romaner på persiska. Hon efterträder Kerstin Ekman, som inte deltagit i arbetet sedan slutet av 80-talet och begärde formellt utträde 2018.
Stol nummer 16: Kjell Espmark
Författaren och litteraturforskaren Kjell Espmark valdes in 1981 och lämnade arbetet i Akademien tillsammans med Klas Östergren och Sara Danius i april 2018, dock inte officiellt. Den 10 januari meddelade han och Peter Englund att de återvänder till Akademien.
Stol nummer 17: Horace Engdahl
Författaren och litteraturforskaren Horace Engdahl valdes in 1997 och har tidigare varit ständig sekreterare. Horace Engdahl har varit en central del i konflikten i Akademien efter skandalen med Kulturprofilen. Danius, Espmark och Englund har krävt att Horace Engdahl utträder – något som han konsekvent vägrat. I ett brev till Anders Olsson, ständig sekreterare, kallade de tre ledamöterna Engdahl för ”Kulturprofilens outtröttlige förespråkare”. Engdahl själv kallade utspelet för dumheter och sa att ingen ledamot har rätt att kräva en annans utträde.
Stol nummer 18: Tua Forsström (har valts in, men inte tillträtt)
Tua Forsström är finlandssvensk författare och poet och valdes in den tolfte februari 2019. Tua Forsström har mest arbetat som lyriker, men även skrivit revyer, kammarspel och radioteater. Hon efterträder Katarina Frostenson.
Frostenson anklagades av Akademien för bland annat brott mot institutionens sekretessregler, något hon själv bestridit. Den 18 januari valde Frostenson att lämna Akademien mot en kompensation bestående av knappa 13 000 kronor i månaden och stöd för att fortsätta bo i den lägenhet hon hyr av Svenska Akademien.
De har lämnat Akademien
I maj 2018 ändrade kungen i Akademiens stadgar, så att ledamöterna kunde begära formellt utträde. Sedan dess har sju ledamöter utnyttjat den möjligheten: Klas Östergren, Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Sara Stridsberg, Jayne Svenungsson, Katarina Frostenson och Sara Danius.
Att samtliga stolar nu har en ledamot har inte skett sedan 1989 då Salman Rushdie-affären fick Lars Gyllensten och Kerstin Ekman att lämna Akademien. Med rådande regler behöll de dock sin plats i Akademien, även om de inte deltog i arbetet.