SAOB

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur känns det att gå i mål med ett projekt på 140 år? Det vet redaktionschef Christian Mattsson. Foto: SVT

Sista delen av Svenska Akademiens ordbok ges ut – efter 140 års arbete

Uppdaterad
Publicerad

Efter 140 år ges den ut – sista bandet av Svenska Akademiens ordbok. Den slutliga ordboken landar på 39 band och slutar på ordet ”Öxla”.

– Det känns speciellt, säger redaktionschefen Christian Mattsson.

Under Svenska Akademiens traditionsenliga högtidssammankomst i Stockholm idag, den 20 december, kommer den färdiga ordboken SAOB att uppmärksammas.

Svenska Akademien började arbeta med ordboken 1883. 140 år senare har redaktionen i Lund nu färdigställt projektet på över 500 000 ord från A till Ö.

– Det var en hisnande känsla att kunna skriva en hel bokstav efter att ha varit med och jobbat med bokstaven S som redaktionen höll på med i 40 år, säger huvudredaktör Bodil Rosqvist, till SVT Skåne, och syftar på bokstaven W som färdigställdes på några månader.

Uppdateras

Dock avslutas inte arbetet nu, ordboken kommer nämligen att uppdateras med drygt 10 000 nya ord som under arbetets gång etablerats i det svenska språket.

Enligt redaktionschef Christian Mattsson finns inte ord som ”allergi” med eftersom det är för nytt, och inte användes när volym A påbörjades på 1800-talet.

Den slutliga ordboken landar på 39 band, och dagens färska band för bokstäverna Ä och Ö avslutas med ordet ”öxla” – som betyder ”föröka eller fortplanta sig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.