Noomi Rapace, Evin Ahmad, Ardalan Esmaili, Daniel Espinosa, Pablo Leiva Wenger, Gizem Erdogan, Nanna Blondell, Milad Alami, Ali Abbasi, Mona Masri, Marall Nasiri och Tarik Saleh är med i uppropet. Foto: Gregorio Borgia/TT

Svenska filmskaparnas uppmaning till UD: Stäng iranska ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora svenska skådespelare och regissörer går nu ut i sociala medier för att uppmana UD och regeringen att stänga Irans ambassad i Sverige och skicka hem ambassadören.

– Om det finns ett tillfälle där den svenska staten och kulturlivet kan göra skillnad i världen i jämställdhets- och kvinnofrågan är det nu, säger filmregissören Ali Abbasi.

I en video på sociala medier kräver flera stora svenska regissörer och skådespelare att Irans ambassad i Sverige stänger. Bakom initiativet står filmregissörerna Ali Abbasi och Milad Alami.

Enligt dem skulle en stängning av ambassaden och en hemskickning av ambassadören innebära ett viktigt politiskt ställningstagande mot den iranska regimen.

– Det är ett sätt att säga att den iranska staten har förlorat sin legitimitet. I och med att man har använt en grad av brutalitet och våld som inte ger mening längre, säger Ali Abbasi.

– Det är ett kraftigt ställningstagande om Sverige skulle göra det. Jag tror att flera länder, i alla fall i Skandinavien, skulle följa med, säger Milad Alami.

Den iranska ambassadens funktion

Enligt Milad Alami och Ali Abbasi uppfyller inte den iranska ambassaden i Sverige sin funktion som kontaktväg eller hjälp för svensk-iranska invånare.

– Jag tror att folk tvärtom väljer att inte ha så mycket kontakt med dem alls under de här tiderna. Utan det sker framförallt privat, säger Milad Alami.

– De iranska ambassadernas uppgift går tyvärr ut på att spionera på oppositionen i Skandinavien, säger Ali Abbasi.

”Kan inte längre vara tyst”

Trots att politiska ställningstaganden i opposition mot regimen kan få allvarliga konsekvenser säger Alami och Abbasi att de inte känner sig rädda.

– Det är klart att man har varit lite orolig och rädd men efter att 14-åriga tjejer är ute och demonstrerar i Iran, tar av sig slöjan och skäller på poliserna för deras frihet känns det patetiskt att vara rädd för det här. Det känns som att det är en skyldighet. Man kan inte längre vara tyst, säger Milad.

Enligt Ali Abbasi handlar det inte enbart om en debatt gällande slöjan längre utan om hela landets politiska system och de strömningar som råder i Mellanöstern.

– Jag trodde aldrig i min livstid att jag skulle se en så progressiv rörelse i Iran där kvinnorna marscherar framför män, säger Abbasi.

Både Alami och Abbasi säger att de hoppas kunna besöka Iran i framtiden.

Hör Ali Abbasi, Milad Alami och videon som cirkulerar i sociala medier i klippet ovan.

I videon syns förutom Milad Alami och Ali Abbasi även regissörerna, skådespelarna och manusförfattarna Noomi Rapace, Daniel Espinosa, Ardalan Esmaili, Evin Ahmad, Pablo Leiva Wenger, Gizem Erdogan, Nanna Blondell, Ali Abbasi, Mona Masri, Marall Nasiri och Tarik Saleh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.