• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör jojkaren Jörgen Stenberg om Svenska kyrkans nej – och Samiska rådets ordförande som backar från beslutet. Foto: SVT

Svenska kyrkan stoppade jojk från gudstjänst: ”Blev väldigt chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen jojk, tack. Det var Svenska kyrkans besked inför den försoningsgudstjänst med det samiska folket som anordnas i Luleå i höst.

– Jag blev väldigt chockad, säger jojkaren och artisten Jörgen Stenberg.

Gudstjänsten i Luleå Domkyrka den 23 oktober är en av flera försoningsgester från Svenska kyrkan för att be om ursäkt för de övergrepp som begåtts mot samerna.

Jojkaren och renskötaren Jörgen Stenberg var inbjuden för att framföra två sånger på umesamiska. När han istället föreslog en jojk så blev svaret nej, något Norrbottens-kuriren tidigare rapporterat om.

Jörgen Stenberg trodde inte det var sant.

-  Förbannandet och förbjudandet av jojken är en del av kyrkans historia och det som man ber om ursäkt för, säger han.

Samiskt råd tog beslutet

Anledningen till beslutet var en rekommendation från Svenska kyrkans samiska råd, ett kyrkligt rådgivande organ.

Rådet har tagit hänsyn till att det bland nordsamiska laestadianskt präglade grupper finns en uppfattning om att jojken inte hör hemma i kyrkorummet.

”I arbetet med gudstjänsten har vi – än så länge – en hållning att istället ta vara på annan samisk sång och musik, med önskan att visa respekt för att det bland samer finns olika förhållningssätt till jojk i kyrkorummet och att Svenska kyrkan önskar hitta en hållning som visar respekt för olika syn”, skriver Ärkebiskopens kaplan Fredrik Lidé i ett mejl under måndagen.

Jörgen Stenberg tycker att resonemanget är helt uppåt väggarna.

– För min del fortsätter man övergreppen som skett genom historien. Det är som att någon skulle skämmas över språket eller kolten. Ska då kyrkan då ta hänsyn till det genom att förbjuda språket eller kläderna? Institutioner som kyrkan har ett ansvar att visa vägen.

Kyrkan ändrar sig

När Kulturnyheterna når Samiska rådets ordförande Erik-Oscar Oscarsson säger han att man kommer att ompröva beslutet.

– Det fattades under förra periodens samiska råd. Nu är det ett nytt råd – och vi står för att jojken ska vara med i den här gudstjänsten. Det kommer jag att arbeta för.

Hur kommer det sig att förra rådet sade nej?

Jag vet inte riktigt varför. Inom de västlaestadianska kretsarna längst uppe i norr finns det en syndastämpel på jojken. Det kanske var så att förra rådet lyssnade in dem lite för mycket.

Erik-Oscar Oscarsson säger att kyrkans samiska råd kommer att hålla ett möte nu i veckan där man ska fatta ett nytt beslut.

– Det ska vara tillåtet med jojk i Svenska kyrkan.

Uppdatering: Den 29 juni beslutade Samiska rådet att tillåta jojk på Gudstjänsten den 23 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.