Hör hur planerna låter kring den nya psalmboken. Foto: TT

Svenska Kyrkan tar fram ny psalmbok: ”Ett enormt tryck”

Uppdaterad
Publicerad

Den nuvarande psalmboken anses daterad och Svenska Kyrkan har börjat arbetet med att ta fram en ny. Nya psalmer ska in och gamla lär försvinna.

– Vi ser framför oss att vem som helst ska kunna skicka in sin egen psalm, säger Henrik Tobin, kyrkomusiker som leder förstudien till den nya psalmboken.

I den svenska psalmboken finns de psalmer och visor som Svenska kyrkans församlingar använder vid gudstjänsterna. Den innehåller också många bibeltexter och böner.

Förutom den halvofficiella Uppsalapsalmboken från 1645 har Sverige haft fyra officiella psalmböcker, den senaste kom 1986 och tog runt 20 år att ta fram.

Nu är det dags för en ny.

”Ett enormt tryck”

Kyrkomötet, Kyrkans högsta beslutande organ, beslutade 2018 att sätta igång arbetet med en ny psalmbok.

Kyrkomusikern Henrik Tobin är koordinator och musikaliskt sakkunnig för den förstudie som ska ligga till grund för projektet.

– Det finns en väldig förväntan på psalmerna. Dels att de mer traditionella ska finnas kvar. Samtidigt finns ett enormt tryck när det gäller nya psalmer, ett väldigt inflöde. Det är uppenbart att det behövs en inventering, säger han.

”Kan inte bli större”

Först måste frågor om upphovsrätt och ekonomi klaras av. Under 2021 kommer Kyrkostyrelsen och Kyrkomötet att granska förstudiens resultat, därefter kan själva omarbetningen börja.

Då aktualiseras den känsliga frågan om vilka gamla psalmer som ska strykas och vilka nya som ska plockas in.

Den nuvarande boken med tillägg innehåller runt 800 psalmer.

– Av praktiska skäl tror jag inte att boken kan bli så mycket större. Ett exempel: det går inte att sätta in 150 nya psalmer i den nuvarande psalmboken. Då måste något annat stryka på foten, säger Henrik Tobin som inte vill spekulera kring vilka sånger som kan ligga i farozonen.

För att samla in nya psalmer tänker sig Henrik Tobin en öppen brevlåda på nätet.

-  Vi ser framför oss att vem som helst ska kunna skicka in sin egen psalm i en digital insamling.

”Vill ha fler vigselpsalmer”

Vilken typ av nya psalmer efterfrågas av församlingarna?

– Det är ganska vanligt att man efterfrågar fler vigselpsalmer och fler psalmer till begravning. Sen finns det utmaningar i tiden: hur hanterar man ångest inför en pandemi? Där vet vi att det finns en efterfrågan.

En annan fråga är om en ny psalmbok verkligen kommer att bli en fysisk bok. Många församlingar arbetar idag med att projicera texten på väggen, eller med e-böcker.

– Samfunden gör olika, vissa vill ha boken och andra sjunger bara från digitala skärmar. Men jag skulle tippa att Svenska Kyrkan kommer att ge ut en fysisk bok, säger Henrik Tobin.

”Handlar inte om 20 år”

Hur lång tid det kommer att ta innan den nya boken ligger i kyrkbänken är svårt att sia om, säger Henrik Tobin.

– Men jag tror inte det handlar om 20 år den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.