Demonstrationer har pågått i Belarus sedan valresultatet presenterades under söndagen. Foto: TT

Svenska medieaktörer kräver att regeringen agerar mot Belarus

Uppdaterad
Publicerad

En rad svenska medieaktörer kräver i ett gemensamt upprop att den svenska regeringen agerar mot attacker och övergrepp mot fria medier i Belarus. Detta efter att 15 journalister skadats, fängslats eller försvunnit de senaste dagarna.

Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Föreningen grävande journalister, Medieinstitutet FOJO och Tidningsutgivarna skriver i uppropet att de kräver att de journalister som gripits eller försvunnit i landet omedelbart friges. Det rapporterar tidningen Journalisten.

”Vi uppmanar Sveriges regering och det internationella samfundet att noga följa situationen för oberoende media och agera via kanaler såsom EU och OSSE mot våldet mot journalister i Belarus”, fortsätter de i uppropet.

Protester i Belarus

Flera journalister försvunna

Sedan oroligheterna och demonstrationerna i Belarus (tidigare kallat Vitryssland) tog fart i samband med valet har 15 journalister försvunnit, gripits eller fängslats enligt journalistförbundet Belarusian Association of Journalists (BAJ). Redan innan valet greps fler än 40 journalister som bevakade utvecklingen i landet.

Initiativtagarna till uppropet skriver att journalister blivit misshandlade, gripna och fått utrustning beslagtagen i samband med bevakningen av demonstrationerna.

Omfattande polisinsatser mot demonstranter

Enligt den belarusiska regeringens egna siffror har 6700 personer gripits i efterspelet till det omstridda valet under söndagen – där den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko vann med 80 procent av rösterna.

Utländska bedömare bestrider valets legitimitet, och oppositionen hävdar valfusk. Valresultatet har utlöst omfattande demonstrationer i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet