• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Vidar Ruud/TT

Svenskarnas tidiga år på internet bevaras i nytt projekt

Uppdaterad
Publicerad

Det var många svenskar som hemmasnickrade sina egna hemsidor under 90-talet, när internet som det ser ut idag, fortfarande låg i sin vagga. Nu vill Internetmuseum, som drivs av Internetstiftelsen och Nordiska museet, tillsammans samla in information om svenskarnas tidiga hemsidor för att skapa en bild av dåtidens internetvardag.

Projektet heter Välkommen till min hemsida och syftar till att säkra svenskarnas berättelser om sina personliga hemsidor för eftervärlden.

Hemsidorna kännetecknades inte sällan av blinkande gif-bilder, besöksräknare och grälla färger och var ett sätt att få presentera sig själv och hitta andra med liknande intressen.

– Den personliga hemsidan gav vem som helst möjlighet att kommunicera med hela världen. Hur använde svenskarna denna möjlighet? Det är berättelser vi vill säkra för eftervärlden, säger Jörgen Löwenfeldt, verksamhetsansvarig för Internetmuseum, i ett pressmeddelande.

Tidigare i år tog Kungliga biblioteket över Internetstiftelsens samling av hemsidor från nätverket Swipnet. Denna insamling med data från över 50 000 användare kommer också vara en del av projektet.

Insamlingen kommer ske via en chatbot på Facebook och på hemsidan minnen.se. Materialet hoppas de kunna använda sig av i kommande utställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.