• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett barn läser en bok i en säng

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet frågar vi några föräldrar på stan hur de gör för att få sina barn att läsa böcker – och pratar med svenskläraren som inte tvekar att muta. Foto: Christine Olsson

Svenskläraren: Inte fel att muta barn att läsa

Publicerad

Anna Bergqvist är prisbelönt svensklärare på gymnasienivå och jobbar med att väcka läslust hos sina elever. Men för att få sina egna söner att läsa tvekar hon inte att ta till mutor och belöningar.

– Det är en sak som jag blir lite ifrågasatt för. Jag brukar belöna mina barn med lite mer skärmtid eller lite fickpengar när de läser. Men det kan leda till att de faktiskt blir kvar i läsningen längre, säger hon.

Läsningen bland barn och unga har minskat de senaste decennierna, och i Sverige växer andelen 15-åringar som ­aldrig läser om de inte är tvungna. I en undersökning från Statens medieråd kan man dock se ett trendbrott. Nu ökar läsningen något bland barn och unga upp till 18 år. Samtidigt vittnar många föräldrar om att det kan vara svårt att få sina barn att läsa på fritiden.

”Inte som när jag var ung”

Anna Bergqvist jobbar på Blackebergs gymnasium i Stockholm. 2021 utsågs hon till årets svensklärare i Stockholm stad och belönades samma år med Svenska Akademiens svensklärarpris. Men även om hon älskar att undervisa om litteratur så förstår hon att dagens unga hellre gör annat än att läsa böcker.

– Man kan inte tänka att det ska vara lustfyllt att läsa som när jag var ung. Då var läsning den enda avkoppling och verklighetsflykt som fanns. Jag hade ingen mobiltelefon, inga spel, inget internet. Det gjorde att redan när jag var tolv år hade jag läst oerhört mycket. Det är många av mina gymnasieelever som inte läst lika mycket när de är 18-19 år, säger hon.

Men riskerar inte läsningen att bli något negativt laddat om man måste muta barnen att läsa?

– De reaktioner som jag ofta möter är att läsning ska vara frivilligt och inte jobbigt. Jag håller inte alls med. Jag tror det är jobbigt att läsa för att barn i dag läser för lite och får alldeles för lite mängdträning. Jag tror att man måste träna för att det ska bli lustfyllt, säger Anna Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.