• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Benny Andersson och Helen Sjöholm firas med tårta efter en långkörare på Svensktoppen. Foto: SVT

Svensktoppen firar 50 år

Uppdaterad
Publicerad

SVT har gjort en tillbakablick på den både älskade och hatade topplistan.

Ulf Elfving, även kallad ”Mr Svensktoppen”, var programledare mellan 1966 och 1973. Det var ett inte helt riskfritt jobb.

–På en fest på 60-talet kom en trubadur fram till mig och undrade om jag  var programledare för Svensktoppen. Jodå, svarade jag, lite stolt. Trubaduren gillade inte listan och sa:  ”Nu ska du få på käften”, men någon smäll fick jag inte som tur var, berättar han och ler.

Andra programledare som delar av publiken minns är bland annat Kent Finell, Kersti Adams Ray och Pekka Langer.

Under åren har Svensktoppen haft 425 olika listettor, med långkörare som ”Du är min man”, ”Två mörka ögon” och ”Omkring tiggarn från Luossa”.

Många vill ha en långkörare

Nuvarande programledaren Carolina Norén säger att artister och band ännu är ute efter att få en långkörare på listan.

–Att få en Svensktoppstårta, vilket man får efter att ha haft en låt ett år på listan, har nu blivit jättestort i artistbranschen, myser Carolina Norén.

Men Svensktoppen har inte alltid varit populär, under flera år har listan legat nere.

–Det ansågs inte fint att tävla i musik och listan ansågs vara för kommersiell, säger Ulf Elfving.

En annan milstolpe i Svensktoppens historia var 2003, då det blev tillåtet att sjunga  på andra språk än svenska. Bra, enligt somliga. Hemskt, enligt andra.

”Det var hysteriskt”

Lasse Lönndahl, i dag 84 år, hade 13 oktober 1962 den första Svensktoppsettan med ”Midnattstango”, efter orginalet ”Tanz mit mir in den morgen” med svensk text av Britt Lindeborg.

–Därefter hade jag ju flera framgångar. Det var stort och emellanåt hysteriskt, jag kunde inte ens åka tunnelbana. Folk var på mig, minns Lasse Lönndahl, som talar varmt om kollegor som Ann-Louise Hansson, Towa Carlson och Gunnar Wiklund.

I dag har Svensktoppen runt 800.000 lyssnare varje söndag. Under toppåren på 70-talet, när dansbanden dominerade, lyssnade dubbelt så många, över 1,6 miljoner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.