Författaren Kurdo Baksi har engagerat sig stort i fallet Gui Minhai – förläggaren som sitter fängslad i Kina. Foto: TT

”Sverige vill inte hjälpa Gui Minhai i den utsträckning han behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hölls en manifestation för att uppmärksamma att den svensk-kinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai varit frihetsberövad i Kina i 1200 dagar. Manifestationen arrangerades av journalisten Kurdo Baksi som riktar stark kritik mot svenska Utrikesdepartementet.

– Man har prioriterat ekonomiska intressen, säger Kurdo Baksi.

Journalisten Kurdo Baksi har arrangerat flera manifestationer för att uppmärksamma Gui Minhais fall. Under onsdagens manifestation på ABF i Stockholm uttryckte Baksi sin besvikelse över UD:s engagemang i frågan.

– Svenska Utrikesdepartementet har inte utvisat en enda diplomat på den kinesiska ambassaden. Man har undvikit högljudd kritik. Man har prioriterat ekonomiska intressen. Man har inte tagit upp yttrandefriheten och pressfriheten i Kina. Sverige har inte velat hjälpa Gui Minhai i den utsträckning han behöver, säger Kurdo Baksi.

Den globala press- och yttrandefriheten

Det var under en semesterresa i Thailand den 17 oktober 2015 som svensk-kinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai kidnappades av kinesiska agenter. Sedan dess har han suttit frihetsberövad utan rättegång. Anklagelserna som riktats mot honom, att han kört rattfull samt smugglat in förbjudna böcker i landet, anses av många vara svepskäl. Det egentliga skälet tros vara att hans förlag publicerat regimkritisk litteratur.

Enligt Kurdo Baksi handlar fallet om Gui Minhai ytterst om den globala press- och yttrandefriheten.

– Om vi inte ställer upp för Gui Minhai så kommer inte någon att ställa upp för oss när vi blir fängslade i Eritrea, Turkiet eller Kina. Han är svensk medborgare, han är EU-medborgare och han har bara gett ut böcker, säger Kurdo Baksi som är övertygad om att Gui Minhai straffats på politiska grunder.

– År 2019 borde inte människor straffas på det här sättet, säger han.

Margot Wallström tillbakavisar kritiken

Kurdo Baksi har själv utsatts för påtryckningar av Kina, något som SVT rapporterat om tidigare. Men Baksi kommer inte att låta det påverka honom.

– Jag känner mig mer taggad än någonsin att hjälpa Gui Minhai, säger han.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tillbakavisar kritiken från Kurdo Baksi i en skriftlig kommentar till Kulturnyheterna.

”Regeringens arbete för Gui Minhai fortsätter med oförminskad styrka. Vår linje ligger fast; Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin dotter och familj. Det ligger i sakens natur att vi inte kan redogöra i detalj för vårt omfattande arbete. Jag och regeringen tar kontinuerligt upp Gui Minhais fall med höga företrädare för Kina och välkomnar det omfattande engagemanget för Gui Minhai. Inte minst från EU.”

”Hans mod är föredömligt”

En av talarna under onsdagens manifestation var Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges författarförbund, som kommer att välja in Gui Minhai som hedersmedlem på stämman i maj.

– Han personifierar yttrandefriheten. Hans mod är föredömligt. Det är egentligen vi som ska vara hedrade över att ha en sådan hedersmedlem, säger Grethe Rottböll.

Hon tycker det är viktigt att framhålla att Gui Minhai inte bara är förläggare utan även författare.

– På hemsidan ska vi lägga upp någon slags verkförteckning så att allmänheten kan hitta dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.