Salehs thriller ”Boy from heaven”, som utspelas i ett politiskt oroligt Kairo, fick pris för bästa manus på filmfestivalen i Cannes i maj.
Den handlar om den unga fiskarsonen Adam som blir antagen till Al-Azhar-universitet i Kairo – en av de viktigaste institutionerna inom sunniislam. Väl där dör skolans ledare, och Adam dras in i ett intrikat maktspel när en ny ledare ska väljas.
I rollerna ser vi bland annat Fares Fares och Tawfeek Barhom.
Filmen har svensk biopremiär 18 november.
Östlund fick inte tävla för Sverige
– Jag är otroligt stolt över att representera Sverige, säger regissören Tarik Saleh, via en storbildskärm på Filminstitutets pressträff.
Saleh tävlade mot Jens Sjögrens ”Jag är Zlatan” och dokumentären ”Nelly & Nadine” av Magnus Gertten.
– Sverige är en stor filmnation. Vi gör så fantastisk film i Sverige just nu. Så att bli utvald av kommittén är fantastiskt, säger Saleh.
Ruben Östlunds ”Triangle of sadness”, som belönades med Guldpalmen i Cannes, kan inte komma i fråga eftersom dialogen är mest på engelska.
Oscarsgalan äger rum den 12 mars 2023.
Lång väg
Det är den tio personer starka svenska Oscarskommittén bestående av branschfolk och kritiker som gör valet.
Vägen till en eventuell Oscar är lång. Alla länder får utse en kandidat. Den första gallringen sker den 21 december då 15 filmer går vidare. Fem av dessa nomineras den 24 januari till själva galan som är i mars.
Tre gånger har Sveriges bidrag fått priset för bästa internationella film. Senast det hände var ”Fanny & Alexander” 1984. Senaste gången en svensk film blev nominerad var 2018 då Ruben Östlund nådde genom nålsögat med ”The square”.